ΤΟΠΙΚΑ

Μουσική για κωφούς – Η ομάδα Rodofriends βρήκε λύση

μουσική-για-κωφούς-η-ομάδα-rodofriends-βρήκε-λύ-1048212

Η ομάδα RoboKats κάνει γνωστό τον Θεόφιλο- Το 4ο Δημοτικό το μοναδικό δημόσιο σχολείο στη Θεσσαλίας που συμμετέχει στον διαγωνισμό First Lego League

Η ομάδα ρομποτικής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας «Παναγιώτης Κατσιρέλος» συμμετέχει για 7η συνεχόμενη χρονιά στον Προκριματικό Διαγωνισμό Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FIRST LEGO League (Θεσσαλίας) και είναι το μοναδικό Δημόσιο Σχολείο της Θεσσαλίας που συμμετέχει και τις επτά χρονιές στον συγκεκριμένο προκριματικό διαγωνισμό. Στον φετινό διαγωνισμό, το σχολείο συμμετέχει με δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα «RoboKats» αποτελείται από τους μαθητές της Ε’ τάξης, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, ΠΡΟΒΙΔΑ ΙΩΑΝΝΗ, ΝΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ-ΕΥΤΥΧΙΟ, ΔΟΥΚΑ ΝΙΚΟΛΑΟ, ΣΤΥΛΑ ΜΙΧΑΗΛ, ΤΥΧΕΡΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ, ΓΚΟΥΒΕΡΗ ΕΛΕΝΗ, ΜΑΟΥΣΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, ΔΕΣΙΠΡΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ-ΙΩΣΗΦ, ΜΑΝΩΛΗ ΙΩΑΝΝΗ-ΙΩΑΚΕΙΜ.

Η δεύτερη ομάδα «RoboFriends» αποτελείται από τους μαθητές τη Στ’ τάξης ΜΑΚΡΗ ΜΑΞΙΜΟ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΙΣΑΑΚ, ΧΑΛΚΙΑ ΧΡΗΣΤΟ – ΕΦΡΑΙΜ, και από τους απόφοιτους μαθητές του Σχολείου μας, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΤΕΛΗ (2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου), ΦΟΥΝΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας), ΚΟΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ(2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας), ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ (2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας), ΚΑΝΤΙΟΛΛΙ ΛΕΝΤΙΟΝ (2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας), ΚΩΛΕΤΤΗ ΣΤΡΑΤΟ (2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας).

Τις ομάδες συμπληρώνουν οι προπονητές – εμψυχωτές Ζαμπέτογλου Γιώργος (εκπαιδευτικός πληροφορικής του Σχολείου) και Φωτοπούλου Ζωή (Εκπαιδευτικός μουσικής του Σχολείου ).

Στην σεζόν 2024, η θεματική του FIRST LEGO League είναι οι τέχνες και τα χόμπι και πως θα μπορέσουν οι ομάδες μέσω της τεχνολογίας να εμπλέξουν ή να αυξήσουν τη συμμετοχικότητα άλλων ανθρώπων σε αυτό που τα παιδιά αγαπάνε περισσότερο. Οι ομάδες καλούνται να χρησιμοποιήσουν την δημιουργικότητά τους για να χτίσουν καινοτόμες λύσεις.

Η ομάδα RoboKats, αναζήτησε τρόπους για να γίνει γνωστό σε όλους τους μαθητές της Ελλάδας, το μουσείο, το έργο και η ιστορία του Θεόφιλου! Γι’ αυτό το λόγο, τα παιδιά έστειλαν ερωτηματολόγια, συναντήθηκαν με ειδικούς Ιστορίας, τέχνης και μουσείων και αναζήτησαν λύσεις. Σχεδίασαν μια εφαρμογή για κινητά κα τάμπλετ και ένα διαδραστικό χάρτη, στον οποίο σκανάροντας πάνω σε συγκεκριμένες εικόνες, εμφανίζονται μέσω επαυξημένης πραγματικότητας, πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Θεόφιλου.

Η ομάδα RoboFriends, αναζήτησε λύσεις ώστε να μπορέσουν μαθητές με ολική απώλεια ακοής, να νιώσουν τη μουσική μέσω κραδασμό/δονήσεων. Έστειλαν ερωτηματολόγια σε συλλόγους βαρήκοων και σε Ειδικά Σχολεία, συναντήθηκαν με Εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και διευθυντές Ειδικών Σχολείων και σχεδίασαν και υλοποίησαν ειδικά ακουστικά που περιλαμβάνουν κινητήρες δόνησης, οι οποίοι δονούνται, ανάλογα με τη μουσική που περνάει στη συσκευή μέσω κινητού ή άλλης συσκευής αναπαραγωγής ήχου.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα Βόλου στις 24/2/2024 (https://firstlegoleague.gr/fll-volos/ ) από τις 10:00 έως τις 16:00.

Αρωγοί στις προσπάθειες των δύο ομάδων ρομποτικής που στηρίζουν με κάθε τρόπο τη δουλειά των μαθητών, είναι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Βόλου «Παναγιώτης Κατσιρέλος», η ΠΑΕ ΝΙΚΗ Βόλου και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου