ΤΟΠΙΚΑ

Οριστικό: Χάθηκε η εξεταστική σε δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξαιτίας των καταλήψεων

οριστικό-χάθηκε-η-εξεταστική-σε-δύο-τμ-1048194

Σε ομηρία επί πτυχίω φοιτητές που θα ορκίζονταν τον Απρίλιο – Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα περισσότερα τμήματα στον Βόλο

Χάνεται οριστικά η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου σε δύο τουλάχιστον τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξαιτίας των φοιτητικών καταλήψεων που ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα περίπου, ως αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη δυνατότητα μη ίδρυσης κρατικών πανεπιστημίων. Είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία πολλά χρόνια, που χάνεται εξεταστική φοιτητών, κάτι που έχει αντίκτυπο ιδίως για τους φοιτητές επί πτυχίω που θα ορκίζονταν τον ερχόμενο Απρίλιο και θα πρέπει πλέον να περιμένουν να ολοκληρωθεί και το εαρινό εξάμηνο σπουδών που ξεκινά στις 4 Μαρτίου για να μπορέσουν να εξεταστούν στα μαθήματά τους και να πάρουν το πτυχίο τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η απώλεια της εξεταστικής θεωρείται οριστική στην Αρχιτεκτονική και στους Πολιτικούς Μηχανικούς, όπου συνεχίζονται οι καταλήψεις ενώ οι σύλλογοι διδασκόντων, αποφάσισαν να μην ενεργοποιήσουν τη δυνατότητα που τους έδωσε το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο για τη διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως, σε αντίθεση και την απόφαση που λήφθηκε στη Σύγκλητο.

Μάλιστα με ανακοινώσεις που ανάρτησαν στις ιστοσελίδες τους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των φοιτητών και μεταθέτουν αναπληρώσεις μαθημάτων αλλά και διενέργεια εξεταστικής στο επόμενο εξάμηνο!

«Τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις δίκαιες κινητοποιήσεις των φοιτητριών και των φοιτητών μας ενάντια στην ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, καταστρατήγησης του Συντάγματος, και διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σύμφωνα και με την απόφαση της Συγκλήτου (συνεδρίαση αρ. 302/01-02-2024), ορίζουμε την έναρξη του εαρινού εξαμήνου έτους 2023-2024 στις 4 Μαρτίου 2024. Θα επιδιώξουμε την πραγματοποίηση της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου εντός του εαρινού εξαμήνου κάνοντας και τις αναπληρώσεις, στον βαθμό που χρειάζεται, για την ολοκλήρωση του διδακτικού έργου.

Παράλληλα, το Τμήμα έχει ήδη ολοκληρώσει την εκπαιδευτική διαδικασία και την αξιολόγηση που αφορά τους φοιτητές ERASMUS. Η παρουσίαση των διπλωματικών εργασιών για τους επί πτυχίω φοιτητές θα πραγματοποιηθεί στην προβλεπόμενη περίοδο κατά την έναρξη του εαρινού εξαμήνου και συγκεκριμένα στο διάστημα 4 με 7 Μαρτίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Απώλεια εξεταστικής και στους Πολιτικούς Μηχανικούς. «Η Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, προσηλωμένη στην παροχή υψηλής ποιότητας σπουδών σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, από τη μετάδοση της γνώσης έως και την αξιολόγησή της στους φοιτητές μας, ομόφωνα επαναλαμβάνει την προηγούμενη απόφασή της να μη διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις υπό τις παρούσες συνθήκες και δυνατότητες, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και ζητημάτων διαβλητότητας που αντιμετωπίσαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο εξάμηνο που ξεκίνησε με τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, κατόπιν κάθε δυνατής προσπάθειας που καταβάλαμε, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η προβλεπόμενη από τον νόμο εκπαιδευτική διαδικασία (13 βδομάδες δια ζώσης διδασκαλίας). Η αντίστοιχη δια ζώσης εξεταστική, που θα ξεκινούσε σήμερα, υπό τις παρούσες συνθήκες αναβάλλεται και θα διερευνηθεί η δυνατότητα να εξεταστούν δια ζώσης τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους (σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 65, του νόμου 4957/2022).

Η Συνέλευση αποφασίζει την κατ΄ εξαίρεση εφαρμογή πρόσφορων τρόπων διεξαγωγής εξετάσεων διπλωματικών εργασιών, διδακτορικών διατριβών και των φοιτητών Erasmus του Τμήματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τμήματος.

Στην κόψη του ξυραφιού οι ηλεκτρολόγοι

Στην κόψη του ξυραφιού φαίνεται να βρίσκονται οι Ηλεκτρολόγοι, με τους διδάσκοντες να πιέζουν για να ανοίξει το τμήμα. «Για σχεδόν έναν μήνα οι εγκαταστάσεις του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τελούν υπό κατάληψη. Η κατάληψη δεν είναι σύννομη ενέργεια και πληγώνει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο βίαιος αποκλεισμός των διδασκόντων από το διδακτικό και ερευνητικό τους έργο, του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού από τα καθήκοντά του και των φοιτητών από τη μάθηση και τη γόνιμη αλληλεπίδραση με τους όμοιούς τους εντός του πανεπιστημίου με κανέναν τρόπο δεν προάγει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αντίθετα, προκαλεί την απορρύθμιση του Τμήματος.

Κατά τη γνώμη μας, η κατάληψη δεν είναι μέσο υπεράσπισης οποιονδήποτε αιτημάτων. Ως μέλη της Συνέλευσης Τμήματος, ζητάμε να επανέλθει η ομαλή λειτουργία του Τμήματος το οποίο υπηρετούμε, ώστε να διασφαλιστεί ότι το διδακτικό και ερευνητικό έργο θα συνεχίσει να διεξάγεται χωρίς εκπτώσεις ως προς την ποιότητα του», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Καταλήψεις στα περισσότερα τμήματα

Προχθές, στο νέο γύρο γενικών συνελεύσεων αποφασίστηκαν καταλήψεις στα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με εξαίρεση το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το τμήμα Χωροταξίας, όπου δεν γίνονται καταλήψεις και η εξεταστική ολοκληρώνεται δια ζώσης, στα υπόλοιπα, έπεσε… λουκέτο.

Καταλήψεις αποφασίστηκαν στα δύο τμήματα της Γεωπονικής Σχολής, στους Μηχανολόγους, τους Πολιτικούς Μηχανικούς, στα τρία Παιδαγωγικά και το ΙΑΚΑ στο Θόλο, αλλά και στα τμήματα Γλωσσικών Σπουδών και Πολιτισμού στο κτίριο Γκλαβάνη.

Για τους μηχανολόγους, με αφορμή τη νέα κατάληψη, η Γενική Συνέλευση του τμήματος, αποφάσισε να αναβάλλει την εξεταστική που ήταν προγραμματισμένη για χθες και σήμερα. «Θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση όταν επαναπρογραμματιστούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαδικτυακές εργασίες και εξετάσεις

Στα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, οι εξετάσεις διεξάγονται είτε με τη μορφή κατάθεσης εργασιών στο e-class είτε μέσω MS Teams.

Παρά τις καταλήψεις εξ αποστάσεως κάνουν την εξεταστική τους τα Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης, Προσχολικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής αλλά και το τμήμα Γλωσσικών Σπουδών.

Το ΙΑΚΑ διεξάγει εξετάσεις μέσω κατάθεσης γραπτών εργασιών στο e- class και σε ανακοίνωσή τους, «τα μέλη της Συνέλευσης του Ι.Α.Κ.Α. εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις δίκαιες κινητοποιήσεις των φοιτητριών και των φοιτητών μας ενάντια στην ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Συμμεριζόμενοι τις επιφυλάξεις της Συγκλήτου του Π.Θ. για την γενικευμένη χρήση των διαδικτυακών εξετάσεων, τα μέλη της Γ.Σ. του Ι.Α.Κ.Α. αποφασίζουμε ότι όλες οι εξετάσεις θα γίνουν με την κατάθεση γραπτών εργασιών μέσω του e-class».

Τέλος, τα μέλη της συνέλευσης του τμήματος Πολιτισμού «εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις δίκαιες κινητοποιήσεις των φοιτητριών και των φοιτητών μας ενάντια στην ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Συμμεριζόμενοι τις επιφυλάξεις της Συγκλήτου του Π.Θ. για την γενικευμένη χρήση των διαδικτυακών εξετάσεων και με βάση το Ψήφισμα της 74ης έκτακτης συνεδρίασης της 1ης/2/2024 του Τ.Π.Δ.Μ.Β., τα μέλη της Συνέλευσης του Τ.Π.Δ.Μ.Β. αποφασίζουμε ότι όλες οι συμπερασματικές διαδικασίες όλων των μαθημάτων θα γίνουν με την κατάθεση εργασιών μέσω του e-class μέχρι την 1η Μαρτίου 2024».

Νέο συλλαλητήριο

Χθες το μεσημέρι, λιγοστοί φοιτητές προχώρησαν σε νέο συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, διαδηλώνοντας υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων και απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου