ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ψιλά γράμματα… στην έκπτωση ΕΝΦΙΑ

ψιλά-γράμματα-στην-έκπτωση-ενφια-1044088

Ιδιοκτήτες ακινήτων ήρθαν αντιμέτωποι με παραθυράκια, με αποτέλεσμα να μην λάβουν το ποσοστό μείωσης του φόρου

Απορίες, αστοχίες και προβληματισμούς βιώνουν το τελευταίο διάστημα πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα που, προκειμένου να λάβουν την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ προχώρησαν σε ασφάλιση των κατοικιών τους, αλλά παρόλα αυτά δεν έλαβαν την έκπτωση.

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που δίνει έκπτωση της τάξεως του 10% σε νέα, αλλά και παλαιότερα, ασφαλιστήρια κατοικιών αποτελεί κίνητρο για νέες ασφάλειες κατοικίας, με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι τα νέα ασφαλιστήρια θα αυξηθούν σημαντικά. Κάτι που, όμως, δεν συνέβη.

Στην Ελλάδα, περίπου το 16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο, αριθμός πολύ χαμηλός ειδικά αν συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που φτάνει ακόμη και το 80%. Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία άνοιξαν μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα των ιδιωτικών ασφαλίσεων. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, η Θεσσαλία ανήκει στις περιφέρειες με το μικρότερο ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών, γεγονός που σε έναν βαθμό επεξηγεί και την υπάρχουσα κατάσταση όπου χιλιάδες σπίτια είναι παρατημένα μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα η περιφέρεια που επλήγη από δύο ακραία καιρικά φαινόμενα τον Daniel και το Elias εμφανίζει ποσοστό ασφάλισης κατοικιών 12,1% με το μέσο όρο στην επικράτεια να διαμορφώνεται στο 15,2%. Το εν λόγω ποσοστό είναι από τα χαμηλότερα που καταγράφεται στις περιφέρειες.

Σε ότι αφορά τους 4 νομούς της περιφέρειας Θεσσαλίας η Μαγνησία έρχεται δεύτερη με ποσοστό 34,5% ακολουθώντας τη Λάρισα με 36,3%. Στη συνέχεια έρχεται ο νομός Τρικάλων με 15,8% και Καρδίτσας με 13,4%.

Προβλήματα με τις αιτήσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό σύμβουλο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Νίκο Κεχαγιάογλου το ενδιαφέρον των πολιτών παραμένει ισχνό για τη σύναψη συμβολαίων ασφάλισης, ενώ και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για ασφάλειες.

Προβλήματα που έχουν να κάνουν, κυρίως, με περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, πολυκατοικίες με ένα μόνο συμβόλαιο, «υπο-ασφαλισμένους» βοηθητικούς χώρους, περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάλυψη για ζημιά από πλημμύρα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κεχαγιάογλου αναφέρει ότι για να λάβει κανείς την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχει ή να συνάψει ασφαλιστήριο που να περιλαμβάνει τους κινδύνους της πυρκαγιάς, των καιρικών φαινομένων και του σεισμού. «Εάν διαθέτει δύο από τα τρία, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προβεί σε διαμόρφωση της ασφάλειάς του, ώστε να συμπεριλάβει και την τρίτη κατηγορία. Και εκεί ακριβώς είναι που δημιουργήθηκαν και τα περισσότερα προβλήματα, καθώς όλα τα συμβόλαια έχουν τον κίνδυνο της φωτιάς, ελάχιστα, όμως έχουν τον κίνδυνο του σεισμού» αναφέρει ο κ. Κεχαγιάογλου.

Όπως αναφέρει η ασφάλεια για σεισμό είναι η πιο ακριβή κάλυψη για τον λόγο ότι η Ελλάδα θεωρείται από τις πιο σεισμογενείς χώρες. Για τον λόγο αυτό η ασφάλεια για σεισμό είναι διπλάσια ή και υπερδιπλάσια από τις υπόλοιπες ανάγκες.

Ακόμη, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών που διαμένουν σε διαμερίσματα δεν έχουν στην ασφάλειά τους τον κίνδυνο της πλημμύρας και των καιρικών φαινομένων, καθώς είναι σχεδόν μηδενικός. Οι ατυχήσαντες ιδιοκτήτες, όπως ήταν λογικό, έκαναν ασφάλιση μόνο έναντι των κινδύνων για ζημιές από φυσικές καταστροφές λόγω σεισμού και πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από την έκπτωση. Το γεγονός αυτό το διαπίστωσαν πολλοί από τους εν λόγω ιδιοκτήτες όταν εισήλθαν στην πρόσφατα τεθείσα σε λειτουργία εφαρμογή της ΑΑΔΕ για να υποβάλουν τις αιτήσεις λήψης της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ.

«Πριν τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου κανείς δεν σκεφτόταν ότι όροφοι πολυκατοικιών μπορούν να πλημμυρίσουν. Μετά υπήρχε μεγάλο ρεύμα ασφαλίσεων ακόμη και για πλημμύρες σε διαμερίσματα πολυκατοικιών που βρίσκονταν σε όροφο» εξηγεί ο κ. Κεχαγιάογλου.

Γενικά στην Ελλάδα, τονίζει ο ίδιος, κυριαρχεί πολύ το «μάρκετινγκ χάους». «Σε συνθήκες καταστροφής και χάους, όταν οι άνθρωποι βλέπουν τα φαινόμενα να «χτυπούν» σπεύδουν να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους. Μετά, δηλαδή, από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε πολύ το ενδιαφέρον για νέα ασφαλιστήρια. Όμως, σε περιοχές που έχουν πληγεί, οι ασφαλιστικές εταιρείες παύουν να ασφαλίζουν για ένα χρονικό διάστημα» συμπληρώνει.

Ανάγκη για κίνητρα

«Το κίνητρο του ΕΝΦΙΑ αποτελεί μεν μία διευκόλυνση, αλλά δεν είναι αρκετό να προσελκύσει νέους πελάτες» επισημαίνει ο κ. Κεχαγιάογλου τονίζοντας ότι η ΠΟΜΙΔΑ διαχρονικά καταθέτει προτάσεις κινήτρων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ασφαλιστικών συμβολαίων.

«Αυτό που τονίζουμε επί μονίμου βάσεως είναι να καταστεί υποχρεωτική η ασφάλιση, αλλά με ταυτόχρονη φοροαπαλλαγή» αναφέρει και προσθέτει ότι η ΠΟΜΙΔΑ είχε προτείνει η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ να ανέρχεται στο 30% και όχι στο 10% που, τελικά, νομοθετήθηκε.

Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ απέστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση ζητώντας να μη δείξει έναν τόσο αυστηρό αποκλεισμό των ιδιοκτητών που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους και τα έχουν ασφαλίσει τουλάχιστον και για τον σεισμό. «Αυτοί να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση του 2023, αρκεί να έχουν κάλυψη κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού και ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού. Και σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του ’23, αυτό που ζητούμε είναι να μας δοθεί μια προθεσμία μέχρι 31/3/24 ούτως ώστε σε συνεννόηση με τις ασφαλιστικές εταιρείες να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαια όλα στις ελάχιστες προϋποθέσεις που θέτει για το 2024, δηλαδή το χιλιάρικο και τη συμπερίληψη και των βοηθητικών χώρων. Είναι κρίμα ένα τόσο χρήσιμο μέτρο να δυσφημιστεί στη συνείδηση των φορολογουμένων» επισημαίνεται από την ΠΟΜΙΔΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου