ΤΟΠΙΚΑ

«Αρπακτικά» στην καταστροφή – Εβαλαν στο μάτι πλημμυροπαθείς από τη Μαγνησία

αρπακτικά-στην-καταστροφή-εβαλαν-1006875

Επιτήδειοι παρουσιάζονται ως …σωτήρες για τις επισκευές των οχημάτων – Συστάσεις από τον ΣΙΣΑΜ και για τους παράνομους τεχνίτες

Δεν πτοούνται ούτε μπροστά στην απόλυτη καταστροφή και στο δράμα που βιώνουν οι πλημμυροπαθείς, οι επιτήδειοι που αναρτούν μαϊμού αγγελίες για να εξαπατούν πολίτες. Εβαλαν στο μάτι πλημμυροπαθείς από τη Μαγνησία προσπαθώντας να αποσπάσουν χρήματα. Πατώντας στον πόνο και την απελπισία, υπόσχονται γρήγορη επισκευή οχημάτων ακόμη και σε πιλοτές, παίρνουν όμως τις προκαταβολές και στη συνέχεια εξαφανίζονται.

Στον Σύλλογο Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων Μαγνησίας (ΣΙΣΑΜ) έχουν γίνει δύο αναφορές για ισάριθμα περιστατικά. Ιδιοκτήτες πλημμυρισμένων οχημάτων έδωσαν προκαταβολές 300 ευρώ σε πρόσωπα που παρουσιάστηκαν ως ειδικοί στα σπίτια τους.

Σήμερα καλούν τους «σωτήρες» τους στα τηλέφωνά τους και δεν τους βρίσκουν.

Επί είκοσι και πλέον μέρες οι επιτήδειοι δεν απαντούν στις κλήσεις τους μετά τις προκαταβολές, ούτε δίνουν και κάποιο σημείο ζωής.

Ο ΣΙΣΑΜ ενημερώθηκε για τα εν λόγω περιστατικά από τους ίδιους τους πληγέντες. Δεν είχαν το ψυχικό σθένος και τη δύναμη να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη. Μετρούν ζημιές στα σπίτια τους, στα αυτοκίνητά τους. Για το μόνο που μερίμνησαν ήταν να ενημερώσουν για τις απάτες ώστε να μην πέσουν θύματα άλλοι Βολιώτες και βρεθούν στη θέση τους. Οι ίδιοι είναι αρκετά ταλαιπωρημένοι για να ανοίξουν πόλεμο με κυκλώματα. Είναι το τελευταίοι που θα ήθελαν.

Χαμός στο διαδίκτυο με τις μαϊμού αγγελίες

Στο διαδίκτυο γίνεται κυριολεκτικά χαμός με αγγελίες που αναρτώνται είτε από επιτήδειους είτε από μηχανικούς που παρουσιάζονται για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς και να τους βγάλουν από το αδιέξοδο, οι οποίοι όμως είναι παράνομοι.

«Ερχομαι να σας φτιάξω το αυτοκίνητο στον χώρο σας. Δουλεύω σε μία αντιπροσωπεία χρόνια. Ξέρω από αυτά και θα σας το φτιάξω γιατί οι μηχανικοί βαριούνται».

Πρόκειται για το περιεχόμενο μίας αγγελίας από τις πολλές του είδους που αναρτώνται το τελευταίο διάστημα. Η αγγελία ήρθε σε γνώση του ΣΙΣΑΜ από Βολιώτες ιδιοκτήτες οχημάτων που δικαιολογημένα υποπτεύονται απάτες πίσω από αυτές. Ακόμη, όμως και στην περίπτωση που πίσω από αυτές είναι παράνομοι τεχνίτες οι πολίτες δεν θα πρέπει να τους εμπιστεύονται, σύμφωνα με τον ΣΙΣΑΜ.

Αμφιβόλου υπηρεσίες από παράνομους τεχνίτες

Στον Βόλο πνίγηκαν στα νερά και τις λάσπες τουλάχιστον 8.000 αυτοκίνητα τα οποία είναι προς επισκευή, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολυήμερη αναμονή για την αποκατάσταση των ζημιών. Ιδιοκτήτες συνεργείων προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, είναι όμως αναγκασμένοι να βάζουν προτεραιότητα, ώστε όλες οι πλημμυροπαθείς οικογένειες να έχουν ένα μεταφορικό μέσο για να μετακινούνται.

Είναι πολλές οι οικογένειες που είδαν να πλημμυρίζουν και ένα και δύο και τρία οχήματά τους.

Ο α’ αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων Νικόλαος Πλουμιστός λέει ότι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή, να εμπιστευτούν ένα συνεργείο της εμπιστοσύνης του και να περιμένουν ώστε η επισκευή να γίνει σωστά.

Οι παράνομοι τεχνίτες, εξηγεί, «παρέχουν αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες. Κανένας αδειοδοτημένος επαγγελματίας δεν θα σας επισκεφτεί στο σπίτι σας για να σας φτιάξει το αυτοκίνητό σας. Είναι παράνομο αυτό ακόμη και για εμάς που είμαστε πιστοποιημένοι».

Πρέπει να γίνει σωστή επισκευή

Η επισκευή ενός αυτοκινήτου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ένα λάθος μπορεί να στοιχίσει ακριβά στον οδηγό κάτοχό του. Μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του ή να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.

Ο κ. Πλουμιστός: «Το αυτοκίνητο είναι ένα μεταφορικό μέσο στο οποίο βάζουμε μέσα την οικογένειά μας και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Αν συμβεί ένα βραχυκύκλωμα, αν ανοίξει ο αερόσακος εν κινήσει, αν συμβεί οποιαδήποτε ζημιά, από μικρή μέχρι σοβαρή, όπως μία πυρκαγιά, δεν θα μπορέσετε να ζητήσετε ευθύνες από έναν παράνομο τεχνικό», επισημαίνει.

Αντίθετα σε ένα αδειοδοτημένο συνεργείο μέλος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων παρέχονται εγγυήσεις και ασφάλεια, στο ενδεχόμενο που παρουσιαστεί πρόβλημα. Οι κάτοχοι ΙΧ γνωρίζουν που να βρουν τους επαγγελματίες και αν χρειαστεί να αναζητήσουν ευθύνες.

Εκτός όμως από αυτό οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα αυτοκίνητα που πνίγηκαν στα νερά δεν είναι δυνατόν να επισκευαστούν. Το κόστος είναι απαγορευτικό για να προχωρήσει κανείς σε αποκατάσταση της ζημιάς.

Οι πληγέντες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και όχι να μπαίνουν σε επιπλέον έξοδα που δεν τους συμφέρει, ενώ και το αποτέλεσμα θα είναι αμφίβολο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων Μαγνησίας ελπίζει ότι η Πολιτεία παρακολουθεί το θέμα και προστατεύει τους πλημμυροπαθείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου