ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν διακοπή των προσωρινά σταματημένων έργων κοπής δέντρων

ζητούν-διακοπή-των-προσωρινά-σταματη-1036484

Από την κοίτη του Κραυσίδωνα που πλημμύρισε δύο φορές και εξαιτίας των δέντρων

Διακοπή των, ούτως ή άλλως προσωρινά σταματημένων με εντολή της αντιπεριφεριάρχη Μαγνησίας, Αννας Μαρίας Παπαδημητρίου, εργασιών υλοτομίας σε όλα τα ρέματα μέχρι να ανατεθούν και υλοποιηθούν μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας σε επίπεδο λεκάνης απορροής του Κραυσίδωνα και των άλλων χειμάρρων, ζητούν με επιστολή τους προς ίδια, δέκα εκπρόσωποι φορέων, επιτροπών και συλλογικοτήτων.

Στο κείμενο που υπογράφουν οι κ.κ. Στάθης Χαλαστάρας- επιτροπή δημοτών Κραυσίδωνα, Βασιλική Νάκου- «Πράσινοι», δασοπόνος, Παναγιώτης Κολώνιας- «Πράσινoι», Έλενα Δημητρίου- νομικός, Φαίη Τζανετουλάκου- Ενεργοί Πολίτες, Ιφιγένεια Ηλιοπούλου- Πολίτες Μαγνησίας για την Υγεία και το Περιβάλλον, Στέλιος Λημνιός- Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, Κώστας Μανωλίδης -καθηγητής Προέδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παντελής Μαστρογιάννης – Πράσινη Αριστερά και Κατερίνα Μιχαλοπούλου- επιτροπή κατοίκων Λεχωνίων, προειδοποιούν με νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη ενάντια στο κόψιμο δέντρων από τον Κραυσίδωνα, μετά από συνάντηση που είχαν με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Φώτη Λαμπρινίδη και με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη έργων, Απόστολο Καναβό.

Για το θέμα των δέντρων στον Κραυσίδωνα, η κ. Παπαδημητρίου, υπήρξε σαφής, υπογραμμίζοντας ότι ο Νόμος δεν προβλέπει δέντρα στις κοίτες των ποταμών και χειμάρρων, ενώ για το θέμα είχε αποφανθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της Ολλανδικής εταιρείας HVA International που έχει αναλάβει το master plan της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, κατόπιν πρόσκλησης της Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης.

Μιλώντας σε ημερίδα που είχε διοργανώσει τον περασμένο Νοέμβριο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία με τίτλο «Πρόληψη, ετοιμότητα και ανθεκτικότητα απέναντι σε φυσικές καταστροφές- Προκλήσεις και Πρoτεραιότητες», ο κ. Γκουζούρης αναφέρθηκε «στους λόγους για τους οποίους δεν άντεξαν τα αναχώματα. «Δυστυχώς υπάρχουν πολλά θέματα. Από την ελλιπή συντήρηση μέχρι δέντρα που υπάρχουν στις κοίτες. Στον Κραυσίδωνα είδαμε ότι ο πυθμένας είναι πολύ ψηλά, έχει μέσα δέντρα που φυτρώνουν. Όταν γίνεται μία πλημμύρα έρχονται τα φερτά υλικά και κολλάνε πάνω στα δέντρα της κοίτης και δημιουργούν ένα πρόχειρο φράγμα με ό,τι επακόλουθο. Επίσης φύονται δεντράκια, χόρτα στο πρανές των όχθεων κι εκεί γίνεται ζημιά γιατί οι ρίζες διαρρηγνύουν τη συνοχή ενός αναχώματος και όταν έρθει η καταστροφή το ανάχωμα δεν έχει τη δύναμη να αντέξει τις μάζες νερού».

Παρόλες τις προβλέψεις του Νόμου, τις διαπιστώσεις που έγιναν μετά τις πλημμύρες και τις μηνύσεις που κάνουν πληγέντες πολίτες εναντίον της πρώην περιφερειακής αρχής, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων εξακολουθούν να ζητούν διακοπή εργασιών.

Στο κείμενο που απέστειλαν στην κ. Παπαδημητρίου ζητούν απόφαση της Αποκεντρωμένης στην οποία να ορίζεται ότι λόγω των εκτάκτων καταστάσεων δεν εφαρμόστηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση, έκθεση τεκμηρίωσης της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων, αντίγραφα συμβάσεων με τους αναδόχους και διακοπή των εργασιών υλοτομίας μέχρι να υλοποιηθούν οι μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας και δηλώνουν ότι επιφυλάσσονται «για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας και κυρίως για δικαίωμα αποζημίωσης λόγω καταστροφής του περιβάλλοντος εξ αιτίας μη σύννομων ενεργειών της Διοίκησης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου