ΤΟΠΙΚΑ

Νέος γύρος αντιδράσεων για τα δέντρα μετά τις πλημμύρες που έπνιξαν τον Βόλο

νέος-γύρος-αντιδράσεων-για-τα-δέντρα-μ-1035898

Η νομοθεσία δεν προβλέπει δέντρα στις κοίτες των χειμμάρων και συνεργεία συνέχισαν την κοπή τους – Αντιδράσεις από τους «Πράσινους» οδήγησαν σε προσωρινή διακοπή εργασιών

Στο ίδιο έργο θεατής η πόλη, με τους «Πράσινους» να προχωρούν σε καταγγελία στην αστυνομία και να επιχειρούν να σταματήσουν εργολαβία κοπής δέντρων από την κοίτη του Κραυσίδωνα, μολονότι οι πληγές από τις διπλές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου είναι ακόμη ανοιχτές στην πόλη. Αντιδράσεις, παρόλο που η νομοθεσία δεν προβλέπει δέντρα στις κοίτες ποταμών και χειμάρρων, είχαν εκφραστεί και μετά τις πλημμύρες, οπότε και επιχειρήθηκε καθαρισμός του Κραυσίδωνα και είχαν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα οποία όμως απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, που δήλωσε αναρμοδιότητα.

Στις αρχές της εβδομάδας, συνεργεία εργολάβου βγήκαν ξανά στον Κραυσίδωνα για να συνεχίσουν την κοπή δέντρων από την κοίτη, καθώς κρίθηκε ότι δέντρα που ξεριζώθηκαν από τα ορμητικά νερά και παρασύρθηκαν, ήταν εκείνα που έφραξαν τη ροή των χειμάρρων κάτω από τις γέφυρες και πλημμύρισε η πόλη, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η εργολαβία που βγήκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή διακόπηκε μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο είχαν προσφύγει συλλογικότητες καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που όμως απορρίφθηκε, λόγω αναρμοδιότητας.

Στη θέα των συνεργείων που συνεχίζουν τις τελευταίες ημέρες την κοπή δέντρων από την κοίτη του χειμάρρου, υπήρξαν νέες αντιδράσεις. Οι «Πράσινοι» μίλησαν για «καταστροφική μανία» και κατέφυγαν στην αστυνομία, προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες και διαμαρτυρήθηκαν προς τη νέα περιφερειακή αρχή. «Λυπούμαστε ιδιαίτερα που η υπόθεση έχει πάρει αυτή την τροπή, ειδικά όταν έχει γίνει ηλίου φαεινότερο ότι το έργο δεν συνοδεύεται από κάποια μελέτη και ο εργολάβος υλοτομεί τα πλατάνια που αυθαίρετα και χωρίς επιστημονική βάση έχει σημάνει η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας. Μπορεί η Υπηρεσία να είναι «καλυμμένη» από την παράνοια της ελληνικής διοίκησης να απαλλάσσει τα έργα από περιβαλλοντική αδειοδότηση σε συνθήκες «έκτακτης ανάγκης», όμως δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να δικαιολογήσει την έκτακτη ανάγκη – γεγονός που απαιτεί έκθεση τεκμηρίωσης και στη συνέχεια αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε ποτέ!), όπως επίσης η Υπηρεσία δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να υλοποιήσει τα έργα με επιστημονικό τρόπο και όχι απλά με ένα κόκκινο σπρέι και μερικά αλυσοπρίονα!», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι «Πράσινοι».

Αννα Μαρία Παπαδημητρίου:
Πρέπει να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από ενδεχόμενα νέα πλημμυρικά φαινόμενα

Προσωρινή διακοπή με εντολή Αννας Μαρίας Παπαδημητρίου

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, έδωσε χθες εντολή για προσωρινή διακοπή των εργασιών στην κοίτη του Κραυσίδωνα, όπου πρόκειται να μεταβεί σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου, ο νόμος ορίζει να μην υπάρχει τίποτα στις κοίτες ποταμών και χειμάρρων. «Εμεις κόβουμε τα δέντρα που βρίσκονται στη βαθιά κοίτη και τα ξερά, τα οποία μάλιστα έχουν υποδειχθεί από το Δασαρχείο αλλά και τοπογράφο. Θα μπορούσαμε να κόψουμε και τα δέντρα στα πρανή. Ο νόμος ορίζει να μην υπάρχει τίποτα μέσα στην κοίτη», σημείωσε η κ. Παπαδημητρίου, η οποία έδωσε εντολή διακοπής των εργασιών για μία ημέρα για να κατευνάσει τα πνεύματα.

Σήμερα θα βρίσκεται στο σημείο. «Θα εξετάσουμε την εργολαβία, η οποία είναι συνεχιζόμενη. Δεν προβλέπονται όμως δέντρα στις κοίτες. Είναι επικίνδυνα για την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων όπως αυτών που ζήσαμε. Πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες», ανέφερε η κ. Παπαδημητρίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η αστυνομία δεν παρενέβη μετά την καταγγελία των «Πράσινων». Αστυνομικοί που μετέβησαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας πήραν την δικαστική απόφαση, αντίγραφο της εργολαβίας και τα δικαιολογητικά που ζήτησαν και αποχώρησαν.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου