ΤΟΠΙΚΑ

«Πόλεμος» για τα δέντρα στον Κραυσίδωνα

πόλεμος-για-τα-δέντρα-στον-κραυσίδω-1010000

Αύριο, εξετάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν κάτοικοι και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων

Διαδικτυακός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα δέντρα στην κοίτη του Κραυσίδωνα. Οι εργασίες κοπής δέντρων που βρίσκονται στην κοίτη του χειμάρρου και κρίθηκαν επικίνδυνα για την πρόκληση νέων πλημμυρικών φαινομένων σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης, σταμάτησαν από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, μετά από προσφυγή κατοίκων και μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πρόκειται να εξεταστεί αύριο, Πέμπτη, οπότε και θα κριθεί αν θα ξεπαγώσουν ή όχι οι εργασίες κοπής των επικίνδυνων δέντρων, μετά τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την πόλη μέσα στον περασμένο Σεπτέμβριο. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι ο Νόμος προβλέπει την απομάκρυνση δέντρων που εμποδίζουν την απρόσκοπτη ροή νερών από τις κοίτες των χειμάρρων.

Ομως τα δέντρα στην κοίτη του χειμάρρου έχουν εγείρει «συγκρούσεις» αντίθετων απόψεων στο διαδίκτυο, από δημότες που φοβούνται τυχόν νέα υπερχείλιση του Κραυσίδωνα μέσα στον χειμώνα και από όσους υποστηρίζουν ότι η κοπή υγιών δέντρων συνιστά έγκλημα.

Φωτογραφία που δείχνει το ριζικό σύστημα δέντρου να έχει αποκαλυφθεί και ερώτηση αν θα πρέπει να κοπεί πριν πέσει και δημιουργήσει πρόβλημα στη ροή των νερών στην κοίτη του χειμάρρου, άνοιξε τη διαδικτυακή λογομαχία με φόντο τις «παγωμένες» εργασίες.

«Είναι ποτάμι κι όχι δάσος. Οσα βρίσκονται μέσα στις κοίτες θα πρέπει να κοπούν. Υπάρχουν αρκετά που είναι στο πεζοδρόμιο. Εξαιτίας δέντρων γκρεμίστηκαν γέφυρες και πλημμύρισαν σπίτια και περιουσίες», αναφέρει χρήστης.

«Τα δέντρα αφέθηκαν να μεγαλώσουν. Αν φύτρωνε ένα στον διάδρομο στην πόρτα του σπιτιού κάποιου, θα το άφηνε; Οι οικολόγοι ας πάρουν πράσινο φως να φυτέψουν ίσο αριθμό δέντρων με αυτά που θα κοπούν σε πάρκα της πόλης», λέει άλλος χρήστης.

«Αν πνιγούμε πάλι θα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα οι αρμόδιοι», λέει χρήστης, ενώ άλλος αφήνει αιχμές για μερίδα παρόχθιων που… δεν θέλουν να χάσουν τον ίσκιο τους.

Την ίδια ώρα άλλοι χρήστες μιλούν για έγκλημα που συντελείται σε βάρος υγιών δέντρων. «Τα δέντρα συγκρατούν με το ριζικό τους σύστημα το έδαφος, εμποδίζουν τη διάβρωση και την κίνηση των φερτών. Πολιτειακοί Τα δέντρα φταίνε για την πλημμύρα και όχι οι κοντές γέφυρες, όχι η εδώ και πολλά χρόνια ακαθάριστη κοίτη, άρα η κοπή των δέντρων είναι αντιπλημμυρικό έργο», σχολιάζουν μεταξύ άλλων.

«Τα δέντρα φυτεύτηκαν στον Κραυσίδωνα μετά το ’55 για αντιπλημμυρικούς λόγους», λέει άλλος χρήστης, ενώ υπάρχουν και άλλοι που υπογραμμίζουν ότι οι εργασίες καθαρισμού της κοίτης άφησαν δέντρα με εκτεθειμένο το ριζικό τους σύστημα.

Ο πλανήτης υποφέρει από την αποψίλωση και τις πυρκαγιές. Φυτεύουμε δένδρα. Δεν τα κόβουμε για κανέναν λόγο», αναφέρει άλλος χρήστης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου