ΤΟΠΙΚΑ

Γουργουλιάνης Κων/νος : Ο Κορονοιός, η γρίπη και η “γριππώδης” συνδρομή στην εποχή των γρήγορων τεστ

γουργουλιάνης-κων-νος-ο-κορονοιός-η-γ-952473

Σύμφωνα με το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών “γριπώδη” συνδρομή έχει κάποιος με συμπτώματα γρίπης, ή καλύτερα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Έτσι οι δύο όροι συχνά συγχέονται, όμως ο ένας περιλαμβάνει την κλινική εικόνα , ενώ ο άλλος βασίζεται στην επιβεβαίωση του αιτίου, δηλαδή της γρίπης. Μετά την γλωσσολογία, η ιατρική μπορεί να προσφέρει σαφή και χρήσιμα δεδομένα για τα αίτια της “γριπώδους ” συνδρομής. Στην δημοσίευση της ομάδας μας που βρίσκεται στο τέλος της ανάρτησης θα δείτε ότι και τον περυσινό χειμώνα το αίτιο της “γριππώδους” συνδρομής ήταν η γρίπη, πέντε φορές συχνότερη από τον κορονοιό .

Μελετώντας τα επίσημα δεδομένα για τον κορονοιό καταγράφονται κάθε εβδομάδα μερικές δεκάδες χιλιάδες τεστ σε άτομα που προσέρχονται αυτοβούλως σε πλατείες, μετρήσεις στα λύματα, αύξηση στους νοσηλευόμενους σε τμήματα COVID , αλλά μείωση στις νέες διασωληνώσεις και δυστυχώς θάνατοι σε ασθενείς με μέση ηλικία τα 83 έτη. Για τη γρίπη αντίστοιχα γίνονται μόνο λίγες εκατοντάδες τεστ, με αποτέλεσμα να υποδιαγιγνώσκεται σε όσους με “γριπώδη” συνδρομή γεμίζουν αυτές τις ημέρες κυρίως τα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών , αλλά και τις πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές της χώρας μας.

Είναι σημαντικό έστω και τώρα, που βρισκόμαστε σχεδόν δύο χρόνια στην ενδημική φάση του κορονοιού να έχουμε ασφαλή και συνεχώς επικαιροποιημένα δεδομένα για το φορτίο και των άλλων λοιμώξεων , για καλύτερη προετοιμασία του συστήματος υγείας , και τη λήψη έγκαιρα στοχευμένων μέτρων πρόληψης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου