ΤΟΠΙΚΑ

Mega deal για τη βολιώτικη Augmenta

mega-deal-για-τη-βολιώτικη-augmenta-923447

Ποσό 110 εκατ. δολαρίων για την εταιρεία που ξεπήδησε από τα σπλάχνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Mega deal πέτυχε βολιώτικη εταιρεία που ξεκίνησε ως start- up από «τα σπλάχνα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πλέον κυριαρχεί στο παγκόσμιο στερέωμα. Πρόκειται για την Augmenta, το πακέτο μετοχών της οποίας εξαγόρασε ο κολοσσός CNH Industrial, μια παγκόσμιας κλάσης εταιρεία μηχανικού εξοπλισμού και υπηρεσιών, έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ελληνική startup Augmenta Agriculture Technologies θα ενσωματωθεί στρατηγικά στη Raven ως μέρος των τεχνολογικών προϊόντων γεωργίας ακριβείας της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, η Augmenta δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει τους υπαλλήλους της και θα επενδύσει στρατηγικά στην τοποθεσία της στην Αθήνα, ως κόμβο καινοτομίας.

«Είμαστε χαρούμενοι που θα γίνουμε μέρος της CNH Industrial και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μαζί εξελιγμένες τεχνολογικές λύσεις που θα προσφέρουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τους αγρότες κάθε μεγέθους και για το περιβάλλον», δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Βαρβαρέλης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Augmenta.

Με αυτή την εξαγορά η Augmenta θα επιταχύνει την ανάπτυξή της και θα έχει την ευκαιρία να επεκτείνει τις υπερσύγχρονες δυνατότητες αντίληψης και αυτοματισμού της, να διευρύνει το αποτύπωμά της στην παγκόσμια αγορά και να αυξήσει τον αντίκτυπό της σε χιλιάδες αγροκτήματα.

Από την πλευρά της η CNH Industrial, με την εν λόγω εξαγορά θα προσφέρει εξελιγμένη τεχνολογία με απρόσκοπτο τρόπο στους πελάτες της μέσω του κλάδου της για τον αυτοματισμό εισροών σε χωράφια.

Ξεκίνησε ως start up για να φέρει την επανάσταση στο χωράφι

Οι δύο απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και τον Γιώργος Βαρβαρέλης, ίδρυσαν την εταιρεία με όραμα να δώσουν λύση σε ένα βασικό πρόβλημα της αγροτικής παραγωγής, τη σωστή λίπανση.

Η εταιρεία ξεκίνησε ως ιδέα το 2013, πήρε σάρκα και οστά λίγα χρόνια αργότερα και από το 2018 το σύστημα που εφηύραν οι δύο Βολιώτες, έχει μπει για τα καλά στην αγροτική παραγωγή. Εως και το 2021, το σύστημα εφαρμοζόταν σε μία σειρά τύπων καλλιεργειών: στο κριθάρι, το βαμβάκι, το καλαμπόκι, την ελαιοκράμβη, το ρύζι, το ζαχαρόχορτο, το ζαχαροκάλαμο, το όσπριο της Απω Ανατολής. Και κάλυπτε χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης σε 16 χώρες σε όλον τον κόσμο, στην Ευρώπη, την ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών), τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Αυστραλία.

Γιώργος Βαρβαρέλης: «Είμαστε χαρούμενοι που θα γίνουμε μέρος της CNH Industrial και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μαζί εξελιγμένες τεχνολογικές λύσεις

Τι είναι το σύστημα Augmenta;

Η συσκευή Field Analyzer τοποθετείται πολύ εύκολα στην οροφή ενός οποιουδήποτε τρακτέρ. Αποτελείται από έξι πολυφασματικές κάμερες και όταν ο αγρότης ξεκινάει την εργασία στο χωράφι του, η συσκευή, έχει τη δυνατότητα να καταγράφει σε υψηλή ανάλυση (4Κ) τα φυτά σε πραγματικό χρόνο και μέσω της ανάκλασης του φωτός, της ακτινοβολίας να εντοπίζει εάν υπάρχει για παράδειγμα έλλειψη αζώτου (λιπάσματος).

Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με Software, το οποίο αφού αρχικά εντοπίσει το πρόβλημα, στη συνέχεια ρυθμίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο πίσω μέρος του τρακτέρ, (στο λιπαντήρα ή στο λιπασματοδιανομένα), προκειμένου το λίπασμα να πέσει στο μέρος του χωραφιού και στο φυτό που πραγματικά το έχει ανάγκη.

Επέκταση και σε επίπεδο ψεκασμού φυτοφαρμάκων

Πέραν από τη λίπανση το σύστημα πλέον εφαρμόζει την ίδια διαδικασία και για τον εντοπισμό ασθενειών και την καταπολέμησή τους μέσα από ψεκασμών φυτοφαρμάκων.

Εφαρμόζοντας τις εισροές όπως απαιτείται, αντί της παραδοσιακής προσέγγισης, τα απόβλητα μειώνονται σημαντικά και επιτυγχάνεται μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Επιπλέον, προωθείται η ομοιομορφία των καλλιεργειών και μεγιστοποιείται η απόδοση.

Χρηματοδότηση 8 εκατ. δολαρίων TO 2021

Η Augmenta είχε ξεκινήσει ως νεοφυής επιχείρηση, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής των δύο Βολιωτών.

Η εταιρεία έλαβε πανελλήνια διάκριση, προσέλκυσε χρηματοδοτήσεις, μέσα σε λίγα χρόνια ίδρυσε γραφεία στην Αθήνα και στο Τέξας.

Στο όραμα των δύο Βολιωτών πίστεψε το 2021 η Marathon Venture Capital και αποφάσισε να χρηματοδοτήσει σημαντικό ποσό, της τάξης των οκτώ εκατ. δολαρίων.

Πλέον, η Augmenta εξαγοράστηκε έναντι ποσού 110 εκατ. δολαρίων και αποτελεί τμήμα παγκόσμιου κολοσσού στον τομέα του μηχανικού εξοπλισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου