ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχία για τον χειμώνα που έρχεται μετά τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες

ανησυχία-για-τον-χειμώνα-που-έρχεται-μ-1006730

Κίνδυνος αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω ζημιών σε λέβητες και έλλειψη χρημάτων – Αναμένεται στροφή στο τζάκι – Περιορισμένη ζήτηση σε πετρέλαιο

Την ανησυχία του για την ποιότητα της ατμόσφαιρας της πόλης, τον χειμώνα που έρχεται, μετά τις διπλές πλημμύρες που έπληξαν τον Βόλο και τις καταστροφές που προκάλεσαν, εκφράζει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος του δικτύου μέτρησης (green your air) της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, Γιώργος Σαχαρίδης.

Γιώργος Σαχαρίδης
Περισσότερος κόσμος θα στραφεί στο τζάκι είτε επειδή από τις πλημμύρες καταστράφηκαν πολλοί λέβητες είτε επειδή προέκυψαν έκτακτες οικονομικές ανάγκες και θα επιλέξουν πιο οικονομικές μεθόδους ρύπανσης

Ο κ. Σαχαρίδης εκτιμά ότι περισσότερος κόσμος θα στραφεί στο τζάκι είτε επειδή από τις πλημμύρες καταστράφηκαν πολλοί λέβητες είτε επειδή προέκυψαν έκτακτες οικονομικές ανάγκες και θα επιλέξουν πιο οικονομικές μεθόδους ρύπανσης. Ηδη μάλιστα μία πρώτη εικόνα φαίνεται στα πρατήρια υγρών καυσίμων, όπου το ενδιαφέρον για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης είναι περιορισμένο.

Η σκόνη που έπνιγε την πόλη μέχρι και πριν τις ήπιες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διημέρου, μεταφράστηκε σε αύξηση των ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και προχθές οπότε και άρχισε να βρέχει, καταγράφτηκαν συγκεντρώσεις 77μgr/m3 με όριο τα 50μgr/m3, σύμφωνα με τον σταθμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος που λειτουργεί στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη υπερβάσεις σε ΡΜ2,5 δεν καταγράφτηκαν σημαντικές. Από 1η Οκτωβρίου έως και χθες, η ποιότητα της ατμόσφαιρας από πλευράς ΡΜ2,5 ήταν από καλή έως μέτρια με μόλις τέσσερις στις 15 ημέρες να δείχνουν μικρές υπερβάσεις.

Η ανησυχία αφορά για τη χειμερινή περίοδο που ακολουθεί. «Μετά τις πλημμύρες πολλοί λέβητες έχουν καταστραφεί. Επίσης στις γειτονιές βγήκαν πολλά σκουπίδια. Εννοώ έπιπλα που καταστράφηκαν από πλημμύρες. Ο Δήμος Βόλου μπορεί να τα μαζεύει υπάρχουν όμως κι άλλοι που πρόλαβαν και πήραν τέτοια υλικά και θα χρησιμοποιήσουν για να ζεσταθούν. Πρόκειται μάλιστα για εξαιρετικά ρυπογόνα υλικά», αναφέρει ο κ. Σαχαρίδης.

«Από το κρύο θα εξαρτηθούν όλα. Εκτιμάται πάντως ότι θα υπάρξει στροφή στο ξύλο είτε από ανθρώπους που δεν μπορούν να επισκευάσουν λέβητες που καταστράφηκαν είτε από ανθρώπους που υπέστησαν άλλες ζημιές και θα επιλέξουν πιο οικονομικούς τρόπους θέρμανσης. Μένει να τα δούμε όλα αυτά», σημειώνει.

Περιορισμένες παραγγελίες πετρελαίου

Πάντως η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι περιορισμένη, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Βενζινοπωλών Μαγνησίας, Βάσω Κοντοχρήστου.

Στη Μαγνησία η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε από το 1,44 ευρώ το λίτρο, κατά 14 λεπτά ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι οπότε και εφαρμόστηκε και κρατική επιδότηση στην αντλία και έκπτωση από τα διυλιστήρια, αλλά οι καταναλωτές δεν έσπευσαν για παραγγελίες.

Εκτοτε και μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή, η τιμή του βαρελιού ανεβαίνει καθημερινά. «Ηδη είμαστε στο 1,46 ευρώ το λίτρο και κάθε μέρα η τιμή ανεβαίνει κι άλλο. Και πάλι όμως οι καταναλωτές δεν τρέχουν να προλάβουν να κάνουν έστω και κάποιες πρώτες παραγγελίες πριν το κόστος αυξηθεί περαιτέρω», παρατηρεί η κ. Κοντοχρήστου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου