«Αυτό που χρειάζεται είναι επιτήρηση και συχνή επικοινωνία με τον γιατρό», λένε
Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα στρεπτόκοκκου σε ένα κοριτσάκι μόλις 6 χρόνων στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε οικογένειες που έχουν κυρίως μικρά παιδιά.
Τα τηλέφωνα των παιδιάτρων χθες πήραν φωτιά. Θορυβημένοι γονείς στον Βόλο έσπευδαν να κλείσουν ραντεβού και να ενημερωθούν για τον στρεπτόκοκκο, προκειμένου να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες, κυρίως για το πώς θα προφυλαχτούν τα παιδιά.
Οι γιατροί συστήνουν ψυχραιμία. Τονίζουν ότι εκείνο που απαιτείται είναι συχνή παρακολούθηση του παιδιού.
«Κατά διαστήματα και όχι μόνο τώρα έχουμε στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις σε παιδιά στην Ελλάδα, όμως επειδή έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα γρήγορο τεστ, δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης. Έχουμε δει τέτοιες λοιμώξεις, όχι όμως κάτι το ανησυχητικού», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βολιώτης παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος.
Εκείνο που ζητά από τους γονείς, ο κ. Χαρίτος είναι να μην γίνονται οι ίδιοι οι γονείς γιατροί…, ακόμη κι αν το παιδί τους ταλαιπωρείται από έναν πονόλαιμο.
«Κάθε παιδί που έχει πυρετό ή πονόλαιμο, θα πρέπει να εξετάζεται από τον γιατρό και όχι οι γονείς να αναλαμβάνουν το ρόλο αυτό. Θα πρέπει να τηλεφωνούν άμεσα στον παιδίατρό τους διότι μια απλή ίωση μπορεί να απαιτεί μια ειδικότερη θεραπεία. Άρα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή».
«Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με τους παιδιάτρους. Αυτό το διάστημα έχουμε αρκετές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όμως η διάγνωση για τον στρεπτόκοκκο γίνεται εύκολα. Από εκεί και πέρα δίνονται κάποιες οδηγίες, στις οποίες εάν δεν ανταποκρίνεται το παιδί και συνεχίσει να κάνει πυρετό, θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου και αν χρειαστεί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο» προσθέτει ο κ. Χαρίτος.
Επίσης αναφερόμενος στο θανατηφόρο περιστατικό της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι πρόκειται μάλλον για ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δεν πρέπει να προκαλέσει πανικό στους γονείς.
«Βέβαια έχουμε έξαρση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο που έχει ξεκινήσει το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο έχουμε στα χέρια μας όλα τα όπλα που απαιτούνται για να το νικήσουμε. Πλέον βρίσκουμε πιο εύκολα και τα απαραίτητα αντιβιοτικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», επισήμανε ο ίδιος και κάλεσε όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι.
«Πρέπει να έχουμε πάντοτε τα μάτια μας ανοιχτά, δεν χρειάζεται πανικός. Εκείνο που χρειάζεται είναι επιτήρηση από τους γονείς και συχνή επικοινωνία με τους παιδιάτρους» κατέληξε ο γιατρός.
Χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα συμπτώματα της νόσου που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς, ώστε να αναζητήσουν διάγνωση και θεραπεία είναι τα εξής: Πόνος στον λαιμό που συνήθως εκδηλώνεται απροειδοποίητα, έντονος πόνος στην κατάποση, κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, πρήξιμο των λεμφαδένων στον λαιμό, πυρετός που συνοδεύεται από πονοκέφαλο, όπως επίσης ναυτία ή εμετός.
Οι γονείς πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσουν με τον γιατρό αν ο πονόλαιμός μαζί με πρησμένους λεμφαδένες διαρκεί περισσότερο από δύο μέρες, αν ο πυρετός (πάνω από 38,5°C) διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες και να εκδηλωθούν διάφορα εξανθήματα.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ