ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Βιβλιοπαρουσίαση στα Κανάλια

βιβλιοπαρουσίαση-στα-κανάλια-438481

Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου από το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Σταματίας Μωραΐτη διοργανώνεται την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στην καφετέρια «Εσπερίδες» στα Κανάλια, με πρωτοβουλία του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – ΚΕΜΕΒΟ.

Στην εκδήλωση παρουσιάζεται το βιβλίο της Σταματίας Μωραΐτη και το συνοδευτικό μουσικό cd με μελοποιημένο το υλικό του, σε έκδοση του Μουσείου που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο δράσεων Μουσείων Νεοτέρου Πολιτισμού 2020, με την ευγενική χορηγία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και την οικονομική στήριξη της επιχείρησης «Β. Καραλής:Ντιζοτεχνική-Γεωργικά».

Το βιβλίο αποτελεί τον κορμό του εκπαιδευτικού προγράμματος που εκπόνησε και υλοποιεί το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας -ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. με τον ίδιο τίτλο. Το υλικό του προγράμματος εκδόθηκε σε βιβλίο εικονογραφημένο, το οποίο συνοδεύεται από cd με μελοποιημένα τα ποιήματα που περιέχει.

Πρόκειται για ένα έργο με αφήγηση: Η Βοίβη-λιμνονεραϊδούλα αφηγείται τη ζωή της, δηλαδή την ιστορία της λίμνης και μας συστήνει τους φίλους της με ποιητικό λόγο. Φίλοι της είναι τα βασικά στοιχεία της ζωής στη λίμνη, η καλύβα, το καράβι, ο Ηταυρος, ψάρια, πουλιά, ομίχλη, βατράχια. Τα κείμενα συνοδεύονται από δραστηριότητες για παιδιά όπως κρυπτόλεξα και αντιστοιχίσεις.

Το υλικό έχει εκπονηθεί από την Σταματία Μωραΐτη , φιλόλογο του 1ου Λυκείου Βόλου, ιδρυτικό μέλος του Μουσείου και Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Μουσείου. Το Μουσείο επεδίωξε να μελοποιήσει τα ποιήματα του έργου αυτού, γιατί, ως γνωστόν, η δύναμη της μουσικής είναι και καταλυτική και ευχάριστη. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων οι μικροί μαθητές θα δραματοποιήσουν, θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν τα κείμενα αυτά , παίρνοντας πολλαπλά μηνύματα. Με τη συνέργεια το λόγου και της μουσικής , η δράση αυτή στοχεύει στη γνωριμία και κυρίως στην καλλιέργεια του σεβασμού προς έναν πολιτισμό που αποτελεί το πολιτιστικό στίγμα της περιοχής και της δίνει μια ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα. Παράλληλα τα κείμενα αυτά δίνουν το καθένα κι ένα ιδιαίτερο παιδαγωγικό-ηθικό μήνυμα: το καράβι που είναι ιδιαίτερα κοινωνικό και εργατικό, η καλύβα που καταφάσκει στη ζωή, ο Ηταυρούλης ο καλοκάγαθος γίγαντας που προειδοποιεί τους ανθρώπους, η νάρκισσος ομίχλη που μένει μόνη κ. α.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αγγελική Θάνου συγγραφέας, σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής, Phs Προσχολικής Εκπαίδευσης και ο Γρηγόριος Στουρνάρας αρχαιολόγος, φιλόλογος, Phs Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ . Συντονιστής θα είναι ο Αλκιβιάδης Γκανάτσιος δικηγόρος, μέλος των Φίλων του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.

Η μελοποίηση έγινε από τους Βολιώτες δημιουργούς: Κατερίνα Καραβάρα – αρκοντεονίστα, Αλέξανδρο Καρκάλα -μουσικοσυνθέτη, Βαγγέλη Κατσούρα -ντραμίστα, Στέργιο Ρεντζούλη -μαέστρο. Ερμηνεία: Ολγα Δαμασιώτη, Κατερίνα Καραβάρα, Βαγγέλης Κατσούρας, Σοφία Νάσιου και Ολγα Τσιγαρίδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου