ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικόνες από τη Σκιάθο του ‘60

εικόνες-από-τη-σκιάθο-του-60-432711

Ενδιαφέρουσα έκθεση παρουσιάζεται στο μουσείο της Παναγίας Ευαγγελίστριας

Η Σκιάθος του ’60 παρουσιάζεται στο μουσείο της Παναγίας Ευαγγελίστριας, μέσα από μια σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών, που αναδεικνύουν στιγμιότυπα μιας άλλης εποχής. Ο Βρετανός φωτογράφος, Wolf Suschitzky, ταξίδεψε στη χώρα μας, τη δεκαετία του ’60, καταγράφοντας το ταξίδι του σε σαράντα και πλέον ασπρόμαυρες φωτογραφίες που δημιουργούν νοσταλγικά στιγμιότυπα στο θεατή.

Ο διακεκριμένος φωτογράφος βρέθηκε στην Ελλάδα το 1960 και αποτύπωσε με το φακό του την χώρα μας, τις παραδόσεις και τις ασχολίες των κατοίκων. Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν συνεπώς, τόσο μια καταγραφή, όσο και μια νοσταλγική απεικόνιση μιας ξεχασμένης Ελλάδας.

Οι φωτογραφίες από τη Σκιάθο κυριαρχούν στην έκθεση. Απεικονίζουν πρόσωπα του νησιού, γνωστά και άγνωστα, αγροτικές σκηνές, και γιορτές που συνοδεύουν γάμους και βαφτίσια. Η γνωριμία του Suschitzky με το ζωγράφο John Craxton θα τον οδηγήσει στη συνέχεια στην Υδρα, στο αρχοντικό του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, όπου και θα φωτογραφήσει τους δύο καλλιτέχνες. Την έκθεση συμπληρώνουν τα τοπία της Ακρόπολης, την οποία ο Suschitzky αποτυπώνει με θαυμασμό εκμεταλλευόμενος το έντονο φως και τις ενδιαφέρουσες φωτοσκιάσεις που δημιουργεί.

Η έκθεση του φωτογράφου, αφού παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, ταξίδεψε στη Σκιάθο, στο μουσείου του Μοναστηριού της Παναγίας της Ευαγγελίστριας.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, της Βαγγελίστρας σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι κτισμένο κάτω από την Καραφλυτζανάκα, την υψηλότερη κορυφή της Σκιάθου και δίπλα στις πηγές του ρέματος του Λεχωνιού. Αποτελεί τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης, ενώ το Μουσείο της Μονής προσφέρει πολύτιμα στοιχεία της νεώτερης ιστορίας.

Η ανοικοδόμησή της Μονής ξεκίνησε το 1794 και ολοκληρώθηκε το 1806, από ομάδα μοναχών του κινήματος των «Κολλυβάδων» που ήρθαν από το Αγιο Ορος. Οι Κολλυβάδες επηρέασαν πολύ την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Σκιάθου και συνείσφεραν σημαντικά στην Επανάσταση του 1821. Εδώ υφάνθηκε για πρώτη φορά η πρώτη ελληνική σημαία του αγώνα και ορκίστηκαν οι ηγέτες της επανάστασης Ανδρέας Μιαούλης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Νικοτσάρας και πολλοί άλλοι.

Η βιβλιοθήκη της Μονής περιλαμβάνει πολύτιμα και σπάνια χειρόγραφα και βιβλία από το 17ο έως το 19ο αιώνα. Χιλιάδες προσκηνητές καταφθάνουν εδώ όλο το χρόνο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μεγάλη Βδομάδα και το Δεκαπενταύγουστο, όπου οι λειτουργίες έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, ενώ γίνονται διαρκώς έργα ανακατασκευής τμημάτων της και συντήρησής της.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο λογοτέχνης Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο παπά – Γιώργης και ο λογιώτατος Επιφάνιος Δημητριάδης υπήρξαν τέκνα του πνεύματος των Κολλυβάδων. Αυτό συνέβαλε ώστε να ονομάζεται η Σκιάθος ως «νήσος των αγίων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου