ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταλαντούχος ζωγράφος

ταλαντούχος-ζωγράφος-518931

Εκθεση του Δημήτρη Ναλμπάντη για πρώτη φορά στη «Χάρτα»

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Μαΐου στις 21:00 στη Χάρτα (Σκενδεράνη 16, Βόλος, τηλ: 2421033250) έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ναλμπάντη.

Η συγκεκριμένη έκθεση, όπως και η προηγούμενη, που περιελάμβανε λιθογραφίες του Giorgio de Chirico, πραγματοποιείται με την επιμέλεια του ζωγράφου Κώστα Κομνηνού και τη συνεργασία του Νικόλαου Βελισσιώτη. Θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου.

Ο Δημήτρης Ναλμπάνης εκθέτει για πρώτη φορά στο Βόλο. Γεννημένος το 1957 στο Διδυμότειχο, σπούδασε αρχιτεκτονικό σχέδιο στην Θεσσαλονίκη και ζωγραφική δίπλα στον Νίκο Τζιώτη. Το 2000 εκπροσωπεί την Ελλάδα στην παγκόσμια έκθεση ζωγραφικής που οργάνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη για τη νέα χιλιετία. Το έργο του «Αναμνήσεις» εξελέγη για να γίνει το πρώτο γραμματόσημο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το έτος 2000.

Το 2003 το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τον τίμησε οργανώνοντάς του αναδρομική έκθεση. Το 2004 επίσης το Υπουργείο Οικονομικών τον τίμησε με αναδρομική έκθεση και την ίδια χρονιά το Υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ διοργάνωσε έκθεση έργων του στην Πινακοθήκη Πιερίδη με θέμα «Καθαρό Περιβάλλον». Τέλος, το Υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ παρουσίασαν τέσσερα γραμματόσημα με θέμα το περιβάλλον που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Στη γενέτειρά του δημιουργήθηκε προς τιμήν του η «Δημοτική Πινακοθήκη Δημήτρη Ναλμπάντη» που του διαθέτει ένα κτίριο το όποιο ο Ναλμπάντης έχει τοιχογραφήσει και στο οποίο εκθέτει τα έργα του.

Εκτός του Μουσείου του Διδυμότειχου έχει τοιχογραφήσει ξενοδοχεία στην Ελλάδα, όπως το Rethimno Pallas, το Mare Monte, το Royal Μare Τhalasso Spa Αldemar και το Nina Beach στην Κρήτη, το Paradise στη Ρόδο, το Holiday Inn και το Meridian στην Αθήνα καθώς και την Συναγωγή της πόλης της Βέροιας.

Εχει μια βαθιά γνώση της ιστορίας της τέχνης και μια καθαρή διάθεση που τον οδηγεί προς την ιταλική αναγέννηση και προς τους Φλαμανδούς του 1400, από όπου «δανείζεται» θέματα και στοιχεία για να συντάξει σύγχρονες πραγματικότητες ονείρων που μας παραπέμπουν στη «μεταφυσική» ζωγραφική του εικοστού αιώνα.

Διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου