ΑΛΜΥΡΟΣ

Επιτυχής η φετινή δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

επιτυχής-η-φετινή-δράση-της-εφορείας-α-951329

Στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με το γενικό θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», συμμετείχε και φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στον ομότιμο καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Χρόνινγκεν της Ολλανδίας Reinder Reinders, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αλμυρού για πάνω από 40 χρόνια, πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας την Τετάρτη 17 Μαϊου.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία, περιελάμβαναν το πρωί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Άλου από τον ίδιον τον καθηγητή Reinder Reinders και εγκαίνια έκθεσης σύγχρονης κεραμικής της Βασιλικής Πέρκα στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αλμυρού με θέμα «Πήλινοι επισκέπτες». Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του.

Στην ξενάγηση αρκετός κόσμος παρακολούθησε τον καθηγητή, ο οποίος αναφέρθηκε στις ανασκαφές που πραγματοποίησε ο ίδιος στην αρχαία πόλη της Άλου, πόλη των ελληνιστικών χρόνων, και στην ακρόπολη στο λόφο Κάστρο, αλλά και μέσα στον ιστό της πόλης, καθώς και σε μία από τις πύλες εισόδου σε αυτήν. Για να τον τιμήσουν παραβρέθηκαν έλληνες και ξένοι συνάδελφοί του και αρχαιολόγοι που έχουν ασχοληθεί με την περιοχή και έχουν συνεργαστεί στενά μαζί του.

Η έκθεση κεραμικής με θέμα «Πήλινοι επισκέπτες» τράβηξε το ενδιαφέρον των επισκεπτών ως κάτι πρωτότυπο στη σύλληψη και στην υλοποίηση. Τα γλυπτά της Βασιλικής Πέρκα από πηλό και χρώμα εντυπωσίασαν με την τέχνη τους, επιδιώκοντας συγχρόνως να αποτελέσουν τη γέφυρα επικοινωνίας του παρόντος με το παρελθόν. Η έκθεση θα παραμείνει στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αλμυρού μέχρι τα Χριστούγεννα.

Το αφιέρωμα έκλεισε με την ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου συνεργάτες του καθηγητή Reinder Reinders μίλησαν για το έργο του και την προσφορά του στην περιοχή του Αλμυρού, αλλά και γενικότερα στην αρχαιολογική έρευνα, καλύπτοντας όλα τα ζητήματα της σύγχρονης πρακτικής της. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία του έργου του Reinder Reinders. Μίλησαν για τη συνεργασία τους μαζί του και για τα όσα αποκόμισαν από αυτήν ενώ έμφαση δόθηκε στην προσφορά του, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη, αλλά και εμπειρία για τους νεώτερους ερευνητές.

Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Δήμο Αλμυρού και τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς».

Η είσοδος στις εκδηλώσεις ήταν ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου