ΕΞΟΔΟΣ

Διαχρονικό σύμβολο η φωνή της…

διαχρονικό-σύμβολο-η-φωνή-της-62468

Αφιέρωμα στην Εντίθ Πιάφ διοργανώνει σήμερα το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

«Η ζωή σαν τριαντάφυλλο» ξεδιπλώνεται στη μουσική θεατρική παράσταση -αφιέρωμα στην Eντίθ Πιάφ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στις 8 μμ στην Παλιά Ηλεκτρική. Ενα μελωδικό ταξίδι στην εποχή του ονείρου με τα τραγούδια της μεγάλης ντίβας είναι το μεγάλο αφιέρωμα που οργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στη μεγάλη ντίβα Edith Piaf/ Εντίθ Πιαφ, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατό της. Τα αγαπημένα και χιλιοτραγουδισμένα τραγούδια της μεγάλης ντίβας θα παρουσιάσει η γνωστή Βολιώτισσα σοπράνο Σύλβια Τσιμπανάκου. Συνοδεύει στο πιάνο ο Πάνος Γαλανόπουλος και στο ακορντεόν η Μερόπη Βλαχογιάννη.

Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί φόρο τιμής στη μοναδική καλλιτέχνιδα που σφράγισε με την ανυπέρβλητη φωνή και παρουσία της το γαλλικό τραγούδι και έγινε παγκόσμιο σύμβολο. «Χρειάζεται ένας μύθος για να συντηρεί το φαινόμενο» είχε πει κάποτε η Εντίθ Πιάφ. Στην περίπτωσή της μάλλον κάτι τέτοιο είναι περιττό. Είναι η φωνή, η προσωπικότητα, η μυθιστορηματική ζωή της που δημιουργούν προϊόντα πολιτισμού. Μία ολόκληρη γενιά έκανε την Πιάφ «μύθο», έναν παγκόσμιο «θρύλο». Και σήμερα η Πιάφ εμπνέει και δίνει αφορμή για ταινίες, μιούζικαλ, βιβλία κλπ. Η ερμηνεία της στο σανσόν (γαλλική μπαλάντα) που αντικατόπτριζε τις τραγωδίες της προσωπικής της ζωής της χάρισε παγκόσμια φήμη. Μεγάλες επιτυχίες της, τα χιλιοτραγουδισμένα «La vie en rose», «Non, je ne regrette rien» και άλλα πολλά.

Γνωστή διεθνώς για τη χαρακτηριστική φωνή της η Εντίθ Πιάφ γεννήθηκε στο Παρίσι, το 1915, με γονείς καλλιτέχνες του δρόμου. Τα παιδικά της χρόνια σημαδεύτηκαν από φτώχεια και αρρώστιες με κορύφωση την προσωρινή της τύφλωση. Το ταλέντο της βγήκε στην επιφάνεια τραγουδώντας στο δρόμο στη διάρκεια τουρνέ του ακροβάτη πατέρα της. Εκεί την ανακάλυψε ένας ιδιοκτήτης καμπαρέ και της έδωσε την πρώτη της δουλειά σε νυχτερινό κέντρο. Ο ίδιος την παρότρυνε να μετονομασθεί σε «Πιάφ», που στην παρισινή αργκό σημαίνει σπουργιτάκι.

Η μικροσκοπική τραγουδίστρια έγινε δημοφιλής, περιοδεύοντας στη Γαλλία, σε καμπαρέ και θέατρα βαριετέ, τραγουδώντας στο ραδιόφωνο και κάνοντας από το 1936 ηχογραφήσεις. Οταν ξέσπασε ο B’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η λεπτοκαμωμένη Πιαφ ήταν ήδη διάσημη. Μία φωνή που παρηγορούσε τους Γάλλους στα δύσκολα εκείνα χρόνια. Μετά το τέλος του πολέμου, η φήμη της ανέβηκε στα ύψη. Τα επόμενα χρόνια έκανε περιοδείες στην Ευρώπη, στη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το απλό, μα δραματικό της ύφος και η βραχνή, τρυφερή φωνή, την έκαναν παγκόσμια αγαπητή. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1946 η Πιάφ εμφανίστηκε στην Αθήνα, στο «Θέατρο Κοτοπούλη». Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην ελληνική πρωτεύουσα, η 31χρονη τότε Γαλλίδα τραγουδίστρια γνώρισε τον 25χρονο ηθοποιό Δημήτρη Χορν και τον ερωτεύεται σφοδρά, χωρίς όμως ανταπόκριση. Στη συνέχεια ερωτεύεται τον πυγμάχο Μαρσέλ Σερντάν και η σχέση τους απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα του τύπου.

Το 1952 παντρεύεται για πρώτη φορά, τον συμπατριώτη της ηθοποιό και τραγουδιστή Ζακ Πιλς. Σε λίγα χρόνια χωρίζουν χωρίς να αποκτήσουν παιδιά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 η Πιάφ γνωρίζει τον Ελληνα κομμωτή και τραγουδιστή Θεοφάνη Λαμπούκα, είκοσι χρόνια μικρότερό της, με τον οποίο παντρεύεται το 1962. Η Πιάφ του έδωσε το παρατσούκλι Τεό Σαγαπό με το οποίο έγινε γνωστός ως τραγουδιστής στο γαλλικό κοινό. Παρά την επιτυχία της, στη ζωή της δεν κυριάρχησε το ρόδινο χρώμα. Το ιατρικό ιστορικό της περιλαμβάνει τραυματισμούς σε τροχαία, κούρες αποτοξίνωσης, επτά εγχειρήσεις και μια απόπειρα αυτοκτονίας. Αρρωστη και καταβεβλημένη, η Εντίθ Πιάφ πέθανε πριν 50 χρόνια, προτού καν συμπληρώσει τα 48 της χρόνια.

Η υψίφωνος Σύλβια Τσιμπανάκου, η οποία είναι κάτοχος υποτροφίας Μαρία Κάλλας, γεννημένη στο Βόλο, ξεκίνησε τα πρώτα της μουσικά βήματα μελετώντας με τη διακεκριμένη σολίστ Ιουλία Τρούσσα. Από το 1999 μέχρι και σήμερα εμφανίζεται στα σημαντικότερα θέατρα του Λονδίνου. Τελευταίες σημαντικές εμφανίσεις της: Gala Concert στη Μνήμη της Μαρία Κάλλας – τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο Ελληνα ζωγράφο El Greco, υπό την αιγίδα της UNESCO στην Εθνική Λυρική Σκηνή – ρεσιτάλ με το Conjiunto Instrumental Solistas de Malaga Filarmonic στο Sala maria Cristina στη Μάλαγκα της Ισπανίας.

Η γενική είσοδος της συναυλίας 7 ευρώ. Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων: Λύκειο των Ελληνίδων 2421033938, Classic (Eρμού 187) και Ρικοκό (Σπυρίδη 35).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου