ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κοροναϊός: Γηροκομείο χρησιμοποιεί σκύλο αντί για τεστ

κοροναϊός-γηροκομείο-χρησιμοποιεί-σ-462208

Τα σκυλιά φαίνεται ότι μπορούν να μυρίσουν και… τη λοίμωξη από τον κοροναϊό. Στη Γαλλία μάλιστα οι ένοικοι γηροκομείων ελέγχονται ήδη τακτικά από τους τετράποδους φίλους.

Μυρίζει ωραία…

Αν λάβει κανείς υπόψη την αντίδραση της Πούκα, τότε μάλλον θα μπορούσε να πει ότι ο κοροναϊός μυρίζει ωραία.

Ή τουλάχιστον η μυρωδιά ιού μαγνητίζει σχεδόν μαγικά το δίχρονο γκόλντεν ριτρίβερ: Χωρίς δεύτερη σκέψη, κάθεται μπροστά στο μεταλλικό κουτί με το θετικό δείγμα και το σπρώχνει ξανά και ξανά με τη μουσούδα της.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτές της, πρόκειται για το πρώτο σκυλί με τέτοιες δεξιότητες στη Γαλλία. Εργάζεται σε γηροκομείο κοντά στα γερμανικά σύνορα, βοηθώντας στον εντοπισμό των λοιμώξεων.

Η ιδέα ενδέχεται σύντομα μάλιστα να περάσει και τα σύνορα, με σκοπό να εφαρμοστεί και στα γερμανικά γηροκομεία.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε στο κτηνιατρικό πανεπιστήμιο EnvA, κοντά στο Παρίσι. Οι άνθρωποι που παίρνουν μέρος στις δοκιμές πιέζουν ένα βαμβακερό ύφασμα κάτω από τις μασχάλες τους για λίγο.

Στη συνέχεια, τα πανιά τοποθετούνται ξεχωριστά σε διάτρητα μεταλλικά κουτιά. Η Πούκα περνάει δίπλα τους, αναζητώντας τη μυρωδιά της λεγόμενης πρωτεΐνης-ακίδας του κοροναϊού.

Μπροστά σε δείγματα ιδρώτα από άτομα που έχουν μολυνθεί κάθεται και σπρώχνει το κουτί με τη μύτη της.

Μελέτες με σκυλιά-οσφρηστές

Το γεγονός ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να ανιχνεύσουν λοιμώξεις από κοροναϊό χάρη στην εξαιρετική τους όσφρηση έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής στο Ανόβερο δημοσίευσαν μελέτη για το θέμα, σύμφωνα με την οποία τα σκυλιά-οσφρηστές μπόρεσαν να αναγνωρίσουν περισσότερα από εννέα στα δέκα άτομα που έχουν μολυνθεί από κοροναϊό, χρησιμοποιώντας δείγματα από τον ιδρώτα τους.

Πρόκειται για ποσοστό 91 τοις εκατό. Μάλιστα, όταν τα δείγματα συμπεριέλαβαν ούρα, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα.

Μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία έδωσε επίσης πολλά υποσχόμενα ευρήματα για τον εντοπισμό του ιού μέσω της όσφρησης. Επιπλέον, η μέθοδος εφαρμόστηκε πιλοτικά ήδη και στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Στο Ελσίνκι οι εθελοντές μπορούσαν να ελεγχθούν από οκτώ τετράποδους ανιχνευτές κοροναϊού μέχρι το τέλος του περασμένου Μαΐου.

«Μέσα στην πανδημία ήταν ένα πείραμα που έδωσε στους ανθρώπους ελπίδα, αλλά και χαρά», λέει η εκπαιδεύτρια Σουζάνα Παβιλάινεν από την Nose Academy, η οποία είχε την επίβλεψη των σκυλιών στο αεροδρόμιο.

Ωστόσο, αν και το πιλοτικό αυτό πρότζεκτ τελείωσε, όπως όλα δείχνουν τα σκυλιά θα μπορούσαν να εργαστούν κανονικά στα φινλανδικά σύνορα.

Ταχύτερα αποτελέσματα από όλα τα τεστ

Βέβαια μεγάλες ελπίδες υπάρχουν και για την καριέρα της Πούκα. Η εκπαιδεύτριά της, Κριστέλ Σράιμπερ, εξηγεί πως είχε ποσοστό επιτυχίας 100% στις πρώτες δοκιμές, στο γηροκομείο «La Roselière» στο Κουνχάιμ.

Μάλιστα, ενδέχεται να μπορεί να εντοπίσει τη μόλυνση νωρίτερα από τις δοκιμές PCR: Το γκόλντεν ριτρίβερ είχε σταθεί μπροστά σε δείγμα, το οποίο είχε προηγουμένως δηλωθεί ως αρνητικό.

Οταν όμως το εν λόγω άτομο υποβλήθηκε εκ νέου σε PCR, τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά – γεγονός που εξέπληξε την Σράιμπερ και την ομάδα της.

Αλλά και στο γαλλικό γηροκομείο οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι με τις νέες ευκαιρίες που έφερε μαζί της η Πούκα.

Θα δοθεί τέλος στα ρινικά επιχρίσματα από ασθενείς με άνοια, μερικοί από τους οποίους πρέπει να συγκρατηθούν από πολλούς εργαζόμενους εκεί για να κάνουν την εξέταση, την οποία βιώνουν ως κάτι εξαιρετικά βίαιο, σημειώνει ο διευθυντής του γηροκομείου, Ρόμπερτ Κόλερ.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα είναι ταχύτερα και φθηνότερα από τα εργαστηριακά, καθώς η εκπαίδευση ενός σκύλου-οσφρηστή του κοροναϊού κοστίζει περίπου 3.500 ευρώ συνολικά.

Deutche Welle

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου