ΕΛΛΑΔΑ

Καταργούνται ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εφαρμογές μίσθωσης ταξί

καταργούνται-ηλεκτρονικές-πλατφόρμε-295931

Προς ψήφιση στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί το ερχόμενο διάστημα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα ρυθμίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιριών όπως η Uber και η Taxibeat που είναι ανταγωνιστικές προς τα ταξί.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών μπορούν να παρέχουν μόνο αδειοδοτημένες εταιρίες και μόνο με δημοσίας χρήσεως αυτοκίνητα (δηλαδή μόνο με ταξί). Μάλιστα οι εταιρίες πρέπει να έχουν συγκεκριμένους οδηγούς, με τους οποίους έχουν υπογράψει τριετή συμβόλαια. Παράλληλα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών ουσιαστικά καταργεί και προηγούμενες διατάξεις που απελευθέρωναν την αγορά ταξί και επέτρεπαν την εκμίσθωση ΙΧ με οδηγό από τουριστικά γραφεία.

Οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου δεν επηρεάζουν μόνο την Uber αλλά και εταιρίες όπως η Beat (πρώην Taxibeat, που εξαγοράστηκε από τη γερμανική My Taxi), καθώς θα πρέπει και αυτές να υπογράψουν τριετή συμβόλαια με τους οδηγούς. Σε αντίθεση με την Uber, η Beat χρησιμοποίησε από την αρχή μόνο επαγγελματίες οδηγούς ταξί, αλλά τώρα θα κληθεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του νόμου προκειμένου να αδειοδοτηθεί.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει, τη σύναψη συμβάσεων τριετούς διάρκειας μεταξύ των εταιρειών των διαδικτυακών εφαρμογών και των αυτοκινητιστών ταξί. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που έχουν ήδη αναπτύξει τις συγκεκριμένες εφαρμογές, με το νομοσχέδιο Σπίρτζη θα πρέπει να μετατραπούν σε ολοκληρωμένες επιχειρήσεις παροχής μεταφορικού έργου, ενώ σήμερα λειτουργούν μόνο ως «διαμεσολαβητές».

Η Uber είναι ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα, αφού έχει φορτώσει την αντίστοιχη εφαρμογή στο smartphone του, να παραγγείλει υπηρεσία αστικής μεταφοράς στις πόλεις που εξυπηρετούνται. Η εφαρμογή αναγνωρίζει το γεωγραφικό στίγμα του χρήστη και αναζητεί τους πλησιέστερους διαθέσιμους οδηγούς. Μόλις ένας οδηγός δεχθεί να εκτελέσει τη μεταφορά, η εφαρμογή ενημερώνει τον χρήστη, εμφανίζει το προφίλ του οδηγού και αναγράφει μια εκτιμώμενη τιμή για τη διαδρομή μέχρι τον προορισμό που έχει δηλώσει ο χρήστης. Με το πέρας της μεταφοράς, το ποσό του κομίστρου χρεώνεται αυτομάτως στην πιστωτική κάρτα, της οποίας τα στοιχεία δίνει υποχρεωτικά ο χρήστης με την εγγραφή του στο σύστημα.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσία ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης οποιουδήποτε είδους (όπως οι εφαρμογές ταξί) για την άσκηση μεταφορικού έργου (π.χ. μεταξύ οδηγού οχήματος και επιβάτη κ.λπ.) λογίζεται ότι ασκούν ως κύρια οικονομική δραστηριότητα αυτή της μεταφοράς επιβατών.

Προβλέπεται δε, η ειδική αδειοδότηση των φορέων ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης -η αίτηση θα απαιτεί παράβολο του Δημοσίου ύψους 1.000 ευρώ- και μια σειρά ακόμη από γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για υψηλά πρόστιμα για τις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται, τα οποία μπορεί να είναι 50.000 ή και 100.000 ευρώ, ενώ οι παραβάσεις θα επισύρουν για τον οδηγό στέρηση της επαγγελματικής άδειας του οδηγό του ΕΔΧ, αφαίρεση της άδειας οδήγησης για δύο χρόνια και διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά όχημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου