ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για νέα τρομοπακέτα μετά το χτύπημα σε Σόιμπλε-ΔΝΤ

συναγερμός-για-νέα-τρομοπακέτα-μετά-τ-529775

Τρομο-φάκελοι πέρασαν «αόρατα» από τους ελέγχους αεροπορικών φορτίων και ταξίδεψαν μέσα σε γεμάτα κόσμο αεροπλάνα που έφυγαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενδεχομένως και σε άλλες χώρες, καθώς οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν ότι η αποκάλυψη «παγιδευμένων δεμάτων» δεν αποκλείεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» εκτιμάται ότι επιχειρεί μία επανάληψη του 2010 όταν είχε στείλει μαζικά «τρομοδέματα». Είναι ενδεικτικό ότι ο φόβος είναι διάχυτος και στη Γερμανία με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung να εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλα παγιδευμένα δέματα όπως αυτό στο Βερολίνο και το Παρίσι

Τα βλέμματα των αρχών στρέφονται πλέον στο ενδεχόμενο να έχουν φύγει κι άλλα τρομο-πακέτα ανά την Γηραιά Ηπειρο με παραλήπτες σημαίνοντα πρόσωπα ή και ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές αρχές έχουν εντοπίσει και άλλες ύποπτες ταχυδρομικές αποστολές που ενδεχομένως είναι “τρομοδέματα” με αποστολείς έλληνες πολιτικούς και παραλήπτες ευρωπαίους αξιωματούχους και φορείς της ΕΕ. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για ενδείξεις και στοιχεία που παραπέμπουν σε 8 ακόμη ύποπτες αποστολές, τις οποίες εξετάζουν λεπτομερώς προκειμένου να ειδοποιήσουν εγκαίρως τους παραλήπτες.

Σε αυτή τη φάση προσπαθούν να διασταυρώσουν στοιχεία, εντοπίζοντας τις έρευνές τους σε ένα χρονικό διάστημα γύρω από τις 14 Μαρτίου (ημέρα αποστολής των δύο δεμάτων σε Βερολίνο και Αθήνα)

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, μέσω των οποίων ταχυδρομήθηκε ο φάκελος, ερευνούν διεξοδικά το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, τα δέματα ελέγχονται και στο κέντρο διανομής των ΕΛΤΑ, στο Κρυονέρι και στο αεροδρόμιο. Στον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα ειδικά μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας και αποκτήθηκαν μόλις πριν από περίπου τρεις μήνες. Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα να κρατούν στην μνήμη όλα τα δεδομένα. Γι’ αυτό γίνεται έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει καταγραφεί ο φάκελος για τον κ. Σόιμπλε και τα γραφεία του ΔΝΤ. Παράλληλα, ερευνάται από ποιο εξωτερικό γραμματοκιβώτιο στην Αθήνα έχουν σταλεί τα δυο δέματα, ώστε να αναζητηθεί οπτικό υλικό από κάμερες που ενδεχομένως έχουν καταγράψει τον αποστολέα.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές “ξεψαχνίζουν” κάθε πτυχή της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία από τον περασμένο Νοέμβριο δημοσιοποιούσε το «Σχέδιο Νέμεσις» που έθετε σε εφαρμογή σε δυο πράξεις: Αρχικά με την επίθεση σε βάρος της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη (Νέμεσις Πράξη 1) στις 12 Οκτωβρίου 2016 και στη συνέχεια με το παγιδευμένο δέμα που έστειλε στο Βερολίνο στις 15 Μαρτίου (Νέμεσις Πράξη 2).

Το σύστημα ακτινογράφησης των δεμάτων από τα νέα μηχανήματα των ΕΛ.ΤΑ., έχει την δυνατότητα τήρησης ηλεκτρονικού αρχείου φωτογραφιών δεκάδων χιλιάδων δεμάτων. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίστηκε ο εκρηκτικός φάκελος που στάλθηκε στην Γερμανία, ο οποίος φαίνεται να είχε μόλις… 31 γραμμάρια πυρίτιδας.

Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» κατάφεραν για ακόμα μία φορά να αποδομήσουν τα μέτρα ασφαλείας και να εκθέσουν τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας. Οι ακτινοσκοπικές συσκευές X-RAY και οι συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών των ΕΛ.ΤΑ., τις οποίες διαχειρίζεται εξουσιοδοτημένη ιδιωτική εταιρία ασφαλείας, δεν εντόπισαν τα παγιδευμένα δέματα που εστάλησαν από Έλληνες τρομοκράτες στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι με παραλήπτη τον διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Τζέφρι Φρανκς.

Το αποτέλεσμα ήταν να τεθούν σε κίνδυνο υπάλληλοι των αεροδρομίων, επιβάτες των αεροπλάνων, υπάλληλοι ταχυδρομικών εταιριών και άλλοι πολίτες. Χθες, αποκαλύφθηκε ότι οι τρομοκράτες εμφάνιζαν ως αποστολέα του παγιδευμένου φακέλου με στόχο τον Τζέφρι Φρανκς, τον εκπρόσωπο Τύπου και πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, με διεύθυνση αποστολής το παλιό πολιτικό του γραφείο στην οδό Ακαδημίας.

Τα διάτρητα μέτρα ασφαλείας έχουν προκαλέσει την οργή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μόλις μία ημέρα νωρίτερα είχε ενημερωθεί ότι οι τρομοκράτες εμφάνιζαν ως αποστολέα του τρομοδέματος στον Σόιμπλε τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε ανακοίνωσή τους πέταξαν το μπαλάκι στην ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει τους ελέγχους των αεροπορικών φορτίων, ενώ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκαναν λόγο για ενδεχόμενο ανθρώπινο λάθος.

«Ο εξοπλισμός ελέγχων είναι γερμανικής κατασκευής, ο πλέον σύγχρονος που υπάρχει στην Ελλάδα, ανανεώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017 από τα ΕΛ.ΤΑ., είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Οι έλεγχοι διενεργούνται από εξειδικευμένο προσωπικό πιστοποιημένης εταιρίας στο αεροδρόμιο, όπου και παραδίδονται οι ταχυδρομικές αποστολές πριν τη φόρτωσή τους στα αεροσκάφη. Διενεργείται εξονυχιστική έρευνα για να διαπιστωθούν οι ενδεχόμενες αβλεψίες από πλευράς εταιρίας», αναφέρει ανακοίνωση των ΕΛ.ΤΑ..

Οι φάκελοι με τα εκρηκτικά

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αντιτρομοκρατική, ο παγιδευμένος φάκελος στο ΔΝΤ τοποθετήθηκε σε «ταχυδρομικό πρακτορείο» (κιβώτιο απόθεσης δεμάτων) στο κέντρο της Αθήνας, ενδεχομένως στην οδό Ακαδημίας, από εκεί μεταφέρθηκε σε υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., έπειτα στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι και από εκεί κατέληξε στα Σπάτα, όπου γίνεται ο έλεγχος πριν την επιβίβαση των δεμάτων στο αεροπλάνο. Ο φάκελος περιείχε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που αποτελούνταν από 31 γραμμάρια πυρίτιδας (όμοια με αυτή που περιέχουν τα βεγγαλικά), πυροκροτητή, μπαταρία, καλώδιο και μανταλάκι που λειτουργεί ως μηχανισμός πυροδότησης για όποιον ανοίξει το φάκελο.

Ίδιος ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός στο δέμα που είχε σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας με παραλήπτη τον Σόιμπλε. Χθες, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Γκίντερ Κρίνγκς ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές τη σύλληψη των δραστών. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε και επίσημα η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», κάτι που αναμένεται να γίνει και στην περίπτωση του τρομοπακέτου στο ΔΝΤ. Στο Παρίσι ο φάκελος εντοπίστηκε χθες το πρωί από διοικητική υπάλληλο του ΔΝΤ που επιχείρησε να τον ανοίξει και τραυματίστηκε. Η έκρηξη δυσκόλεψε τις γαλλικές Αρχές να αποκαλύψουν τον αποστολέα, καθώς δεν υπήρχαν, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας που δεν έγινε έκρηξη, στοιχεία αποστολής. Από την έρευνα, ωστόσο, αποκαλύφθηκε το απόγευμα η διαδρομή του δέματος, ενώ στην ΕΛ.ΑΣ. εστάλησαν δύο φωτογραφίες από το χώρο της έκρηξης, όπως και αναλυτικές πληροφορίες για τη συνδεσμολογία της βόμβας.

Εχουν σταλεί και άλλα τρομοπακέτα;

Ο συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική, όμως, δεν σταματά εδώ. Και αυτό διότι διάχυτος είναι ο φόβος να έχουν σταλεί και άλλα «τρομοπακέτα». Πρεσβείες, οικονομικοί οργανισμοί, υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. και υπουργεία έχουν τεθεί σε συναγερμό λαμβάνοντας εντολές από την ΕΛ.ΑΣ. για σαρωτικούς ελέγχους στα δέματα, αφού δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται στα σχέδια των «Πυρήνων» και ελληνικοί στόχοι.

Επανάληψη του 2010

Τα ενδεχόμενα που ερευνά η Αντιτρομοκρατική για τους τρομοκράτες είναι δύο. Σύμφωνα με το πρώτο και πιο πιθανό, τα μέλη της «Συνωμοσίας» προσπαθούν να επαναλάβουν ακριβώς αυτό που έκαναν το 2010 όταν έστειλαν συνολικά 14 «τρομοδέματα» σε πρεσβείες στην Ελλάδα και σε στόχους του εξωτερικού, ανάμεσά τους η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να στείλουν το μήνυμα ότι παρά τις δεκάδες συλλήψεις των τελευταίων ετών είναι παρόντες στο αντάρτικο πόλης. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι στο κείμενό τους στο διαδίκτυο ανέφεραν χθες ότι παρά τις 60 συλλήψεις ατόμων που έχουν κατηγορηθεί ως μέλη της οργάνωσης και τα χιλιάδες χρόνια φυλακής που τους έχουν επιβληθεί αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση στον Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή της Αντιτρομοκρατικής, τα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» μπορεί να συνεργάστηκαν με ξένους ομοϊδεάτες τους για την πραγματοποίηση των τρομοκρατικών ενεργειών λόγω λειψανδρίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο αλλά, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, δεν μπορεί να αποκλειστεί, διότι έχουν παρατηρηθεί ζυμώσεις μελών της νεοτρομοκρατίας με ξένους συντρόφους τους.

Στο χθεσινό κείμενό τους οι «Πυρήνες» κάνουν για ακόμα μία φορά αναφορά στην Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI): «Με τη δημιουργία ενός διεθνούς συνωμοτικού δικτύου πυρήνων της F.A.I. και της Σ.Π.Φ. σε δεκάδες χώρες που πραγματοποίησαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούν αντάρτικες επιθέσεις. Με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και πείσμα για να πλήξουμε δομές αλλά και πρόσωπα του συστήματος εξουσίας. Πάντα ενάντια στην κοινωνική απάθεια. Πάντα ενάντια στους δυνάστες της ζωής μας. Ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η Σ.Π.Φ. είναι μια ιδέα και ότι η ιδέα δεν μπορεί να φυλακιστεί γιατί είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Για κάθε σύντροφο στη φυλακή, νέοι σύντροφοι είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση του και να συνεχίσουν στο μονοπάτι της επίθεσης». Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής στάθηκαν στην τελευταία φράση του κειμένου, καθώς θεωρούν ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει έντονες προσπάθειες στρατολόγησης ατόμων στις εγχώριες οργανώσεις, κάτι που φαίνεται και από εμπρηστικές επιθέσεις στην Αθήνα που χαρακτηρίζονται ως «δοκιμαστικές» από άτομα που εκπαιδεύονται στην κατασκευή βομβών.

Ευθύνες στα ΕΛ.ΤΑ.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανέφερε ότι η αποστολή μέσω ΕΛ.ΤΑ του φακέλου με εκρηκτικά εκθέτει τη χώρα, ενώ έθεσε δύο ερωτήματα:

«Πρώτον: Λειτουργούν τα ειδικά μηχανήματα για τον έλεγχο της αλληλογραφίας, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία; Αν ναι, πως πέρασε εκρηκτικός μηχανισμός από τα ΕΛΤΑ με παραλήπτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών; Αν όχι, από πότε είναι εκτός λειτουργίας και ποιος φέρει την ευθύνη για αυτό; Δεύτερον: Τηρούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι διαδικασίες ταυτοποίησης του αποστολέα, και αν όχι γιατί συμβαίνει αυτό;».

Ευθύνες στα ΕΛΤΑ επέρριψε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι «απεδείχθη τι μπάχαλο υπάρχει στα ΕΛΤΑ και τις άλλες υπηρεσίες από όπου πέρασε το δέμα. Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι το παίρνουν για αστείο ενώ δεν είναι καθόλου αστείο (…) Κάθε φορά που στοχοποιούμαι από φιλοκυβερνητικά έντυπα ακολουθούν επιθέσεις εναντίον μου».

Αναφορά έκανε και στην εμπρηστική επίθεση με στόχο το βιβλιοπωλείο του στη λεωφόρο Κηφισίας στην Κηφισιά, ενέργεια που έγινε λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του «τρομοπακέτου» στο Βερολίνο: «Δεν ήταν άπλα γκαζάκια αλλά μηχανισμός με συνδεσμολογία σαν αυτούς που βάζουν τρομοκράτες, κι όχι οι αντιεξουσιαστές».

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου