ΕΛΛΑΔΑ

Πρόταση για διάθεση όλων των φαρμάκων μόνο από ιδιωτικά φαρμακεία

πρόταση-για-διάθεση-όλων-των-φαρμάκων-149725

Τη διάθεση όλων των φαρμάκων για όλες τις ασθένειες αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία προτείνει ως λύση για την αποφυγή της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι καρκινοπαθείς και οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). Μάλιστα ζητά την εφαρμογή της πρότασης σε πιλοτικό επίπεδο για ένα εξάμηνο.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΦΣΘ, επισημαίνεται ότι «κάθε διαδικασία που παρακάμπτει τον φυσικό χώρο διάθεσης φαρμάκων, που είναι το φαρμακείο, και παραπέμπει ανάλογα με τις απόψεις κάθε υπουργού Υγείας, άλλοτε στον ΕΟΠΥΥ και άλλοτε στο νοσοκομείο, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος ταλαιπωρίας των ασθενών. Η λύση είναι μία: Όλα τα φάρμακα, για όλες τις ασθένειες διατίθενται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Να σημειωθεί ότι με πρόσφατη υπουργική οδηγία, όλα τα φάρμακα υψηλού κόστους για σοβαρές παθήσεις χορηγούνται πλέον μόνον από τα νοσοκομειακά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Όμως, το νέο αυτό καθεστώς χορήγησης των συγκεκριμένων φαρμάκων βρήκε απροετοίμαστα πολλά φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα στην αρχή της εβδομάδας εκατοντάδες σοβαρά πάσχοντες να μην καταφέρουν να κάνουν τις προγραμματισμένες θεραπείες τους λόγω έλλειψης φαρμακευτικών ουσιών.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου