ΤΟΠΙΚΑ

Τεράστιες οι προκλήσεις βιωσιμότητας για το φαρμακείο της γειτονιάς

τεράστιες-οι-προκλήσεις-βιωσιμότητα-209583

Μεγάλη συμμετοχή στο συνέδριο των φαρμακοποιών Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για σημαντικά προβλήματα του κλάδου, ολοκληρώθηκε στο Βόλο το 1ο Πανθεσσαλικό Συνέδριο Φαρμακοποιών.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος αναφέρθηκε στον αποκλεισμό των ψευδεπίγραφων (πλαστών) φαρμάκων που αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα, μέσω ηλεκτρονικής πιστοποίησης με το σύστημα ΕΜVO (European Medicines Verifications Organisation), αλλά και τους κινδύνους από την ραγδαία επικράτηση στην Ευρώπη της ΤΤΙP (διατλαντικής συμφωνίας), μιας συμφωνίας για την οποία η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

O πρόεδρος του ΠΦΣ ανακοίνωσε ακόμη την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός Σύλλογος, στην κινητοποίηση όλων των φορέων της φαρμακευτικής αλυσίδας για την ανάπτυξη του συστήματος αυτού, προκειμένου να προστατευτούν οι ασθενείς από τα πλαστά φάρμακα του διαδικτύου, σύμφωνα και με τις πρόσφατες οδηγίες της PGEU.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην ΤΤΙP και στην μυστικοπάθεια με την οποία περιβάλλονται τα στάδια υλοποίησής της. Η πρόσφατη εξαγορά αμερικανικών συμφερόντων κολοσσιαίας βιομηχανίας από μια πολύ μικρή ευρωπαϊκή, αποδεικνύει την μεθόδευση εισόδου των κεφαλαίων αυτών στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική αγορά.

Για τα Δίκτυα φαρμακείων και την πρόταση των Συνεταιρισμών, επισημάνθηκε από τους ομιλητές ότι από καθαρά επιχειρηματικό ενδιαφέρον, οι συνενώσεις αυτές των πολύυπηρεσιών ενεργοποιούν και ισχυροποιούν το επάγγελμα. «Εκείνο που είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ είναι ότι, η αποτελεσματικότητα και η επιτυχία του δικτύου δεν αντανακλάται μόνο από τον αριθμό των μελών του, αλλά από την ικανότητα των στελεχών του και την προθυμία των μελών του, να εφαρμόσουν ομαδικά και με όσο το δυνατόν ομοιογένεια, κοινά εργαλεία εργασίας. Διότι η επιτυχία έρχεται μέσα από την ομάδα!

Κάθε φαρμακοποιός συνεργάτης καθώς και κάθε μέλος της ομάδας εργασίας του, προσφέρει ένα «πετραδάκι» στο οικοδόμημα ενός δομημένου δικτύου και το δίκτυο αυτό προσφέρει με τη σειρά του στα μέλη του, τα απαραίτητα μέσα για μία ποιοτική εξάσκηση του επαγγέλματος.

Γενικά ένα πολύ μεγάλο φαρμακείο έχει την τάση να θεωρεί ότι λόγω του μεγέθους των αγορών του έχει τα καλύτερα εμπορικά πακέτα της αγοράς και συνεπώς δεν έχει ανάγκη να ανήκει σε μία συνένωση. Αυτό είναι ένα κολοσσιαίο λάθος, επισημαίνουν οι ειδικοί του χώρου! Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι το τοπίο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή αγορά έχει δείξει ότι στα περισσότερα επαγγέλματα, τα δίκτυα και οι αλυσίδες καταστημάτων κερδίζουν την αγορά και τον καταναλωτή.

Από την άλλη, ο ανταγωνισμός ωθεί τις εταιρείες-προμηθευτές σε μείωση τιμών. Σαν συνέπεια μειώνονται τα περιθώρια κέρδους τους και οι εταιρείες αναγκάζονται να γίνονται φειδωλές στις εκπτώσεις προς το λιανεμπόριο. Οι απομονωμένοι φαρμακοποιοί δεν θα έχουν πλέον στο άμεσο μέλλον τις ίδιες εμπορικές εκπτώσεις του σήμερα. Το μέλλον θα διδάξει σε όλους λοιπόν το «Η ισχύς εν τη ενώσει»!

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης ευχαρίστησε τους συνέδρους επισημαίνοντας ότι στόχος του συλλόγου είναι η προστασία του φαρμακείου της γειτονιάς, και του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού, τονίζοντας ότι τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζονται στοχεύουν στην εξαφάνιση του φαρμακείου της γειτονιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου