ΕΛΛΑΔΑ

Στο Ευρωκοινοβούλιο η αναφορά για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

στο-ευρωκοινοβούλιο-η-αναφορά-για-το-ι-227215

Την αναφορά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατέθεσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των φαρμακοποιών στις Βρυξέλες. Μέσω της αναφοράς ζητείται η καταδίκη της Κομισιόν για παραβίαση του θεσμικού της ρόλου και η κατάργηση του νόμου για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Στην Αναφορά, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε από την Ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει σύσταση της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ, με την οποία χορηγήθηκε το δικαίωμα σε μη φαρμακοποιούς να αποκτούν άδειες ιδρύσεως φαρμακείων στην Ελλάδα, και η ελληνική κυβέρνηση, υπακούοντας στην απαίτηση αυτή, εξέδωσε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Στο κείμενο τονίζεται επιπλέον ότι, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως «δεν επιθυμεί την εν λόγω ρύθμιση, αλλά υποχρεώνεται από τις πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, τον ESM και το ΔΝΤ, δεδομένου ότι θεωρείται προαπαιτούμενο, χωρίς την εφαρμογή του οποίου, η Ελλάδα θα υποστεί πολύ μεγάλη βλάβη».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι, όσο οι υφιστάμενες Οδηγίες, όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ορίζουν με σαφήνεια ότι «τα κράτη-μέλη δύνανται να περιορίσουν τη λιανική πώληση φαρμάκων αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς… Η διατήρηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας/λειτουργίας των φαρμακείων αποκλειστικά στα χέρια των φαρμακοποιών είναι δικαιολογημένη και λειτουργεί ευεργετικά για τους πολίτες και τα εθνικά συστήματα υγείας».

Ο κ. Χουντής ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «πρώτον, τη ρητή καταδίκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι, με έμμεσο τρόπο, κατά παράβαση του θεσμικού της ρόλου, επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση την υιοθέτηση νόμου που παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα των Οδηγιών 2005/36/ΕΚ και 2006/123/ΕΚ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις υποθέσεις C-171/07, C-172/07, C-531/06, και δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει, ως οφείλει εκ του θεσμικού της ρόλου, την υποχρέωση να γνωστοποιήσει την απόφαση αυτή στους ετέρους θεσμούς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας (ESM, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αρ. Γ5(β)/Γ.Π.οικ.82899 (ΦΕΚ 2330/29-10-2015) την αντικατάστασή της από άλλη, που δεν θα είναι προϊόν εκβιασμού, αλλά αποτέλεσμα διαβούλευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την ελληνική κοινωνία και τους εκπροσώπους των Ελλήνων φαρμακοποιών».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία τυπική περίπτωση, όπου η Κομισιόν, έχοντας απέναντί της άβουλες ελληνικές κυβερνήσεις, χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως Δούρειο Ίππο, μέσω του οποίου επιχειρεί να επιβάλλει απαράδεκτες και συχνά ενάντια στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, αποφάσεις. Η συγκεκριμένη περίπτωση, δεν αφορά μόνο τους φαρμακοποιούς, αλλά ένα ευρύ φάσμα αποφάσεων, που αφορούν όλη την κοινωνία, οι οποίες έχουν επιβληθεί ή πρόκειται να επιβληθούν στην Ελλάδα, και οι οποίες είναι σε αντίθεση ή δεν απαιτούνται από την κοινοτική νομοθεσία. Πιστεύω ότι η συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αναδείξει τις μεγάλες αυθαιρεσίες της Κομισιόν και των άλλων θεσμών σε βάρος της Ελλάδας και ελπίζουμε ότι ενδεχόμενη υιοθέτησή της θα ακυρώσει την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά θα περιορίσει και άλλες τέτοιου είδους αυθαιρεσίες» σχολιάζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου