ΕΛΛΑΔΑ

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξελέγη πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ

ο-αρχηγός-γεεθα-εξελέγη-πρόεδρος-της-σ-14795

Τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο ανέδειξαν νέο πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σημερινή ψηφοφορία που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θητεία του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι τριετής και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα το Νοέμβριο του 2015, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Η Στρατιωτική Επιτροπή (EUMC) είναι το ανώτατο στρατιωτικό όργανο στο πλαίσιο της ΕΕ. Υπάγεται απευθείας στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, δηλαδή στην ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι. Παρέχει συμβουλές στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφαλείας και ηγείται του στρατιωτικού επιτελείου της ΕΕ.

Η EUMC ιδρύθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2000 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας. Μέλη της είναι οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των κρατών – μελών της ΕΕ. Ο πρόεδρός της είναι είτε πρώην Α/ΓΕΕΘΑ ή στρατηγός τεσσάρων αστέρων. Ο στρατηγός Κωσταράκος θα είναι ο έκτος επικεφαλής της EUMC από την ίδρυσή της.

«Συγχαίρω θερμά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης(EUMC), η οποία αποτελεί αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.

«Οι προκλήσεις για τον Στρατηγό Κωσταράκο, σ’ αυτή τη νέα θέση του, θα είναι πολλές, για την οικοδόμηση μίας νέας στρατηγικής για την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα, στην πορεία προς μία πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη, για το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα εργαστεί παραγωγικά και αποτελεσματικά ο Έλληνας Στρατηγός, από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Για μία ακόμα φορά, συγχαίρω τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την επιτυχία του, η οποία είναι επίσης επιτυχία της Ελλάδος και των Ενόπλων μας Δυνάμεων» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου