ΔΙΕΘΝΗ

Σαν σήμερα

σαν-σήμερα-760565
1360 Ο Ιωάννης Β΄ ο Καλός της Γαλλίας θέτει σε κυκλοφορία το φράγκο, μετά την απελευθέρωσή του από τους Αγγλους. Το νόμισμα θα συνεχίσει να εκδίδεται μέχρι την εισαγωγή του ευρώ.

1791 Στη Βιέννη πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

1870 Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς, (πατήρ) συγγραφέας των «Τριών Σωματοφυλάκων» και του «Κόμη Μοντεκρίστο».

1912 Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Ελληνικά αεροπλάνα επιχειρούν αποστολές με ρίψεις βομβών στα οχυρά του Μπιζανίου και τροφίμων ή εφημερίδων στους κατοίκους των πολιορκούμενων Ιωαννίνων. Είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιείται ιπτάμενο πολεμικό μέσο μετά το Σαραντάπορο.

1920 Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη διεξάγει νόθο δημοψήφισμα για την επάνοδο του Κωνσταντίνου Α΄ στην Ελλάδα. Εμφανίζεται ποσοστό 99% υπέρ του έκπτωτου. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων απέχει από την ψηφοφορία.

1926 Στο Ζιβορνί πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ιμπρεσιονισμού.

1933 Ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούζβελτ αίρει την ποτοαπαγόρευση με τροποποίηση του Συντάγματος.

1940 Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Βορειοανατολικά της Πρεμετής πέφτει μαχόμενος ο αντισυνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, Ισραηλίτης αντισυνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού.

1945 Πέντε αμερικανικά βομβαρδιστικά εξαφανίζονται στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Ο αφανισμός τους οφείλεται σε απώλεια προσανατολισμού και έλλειψη καυσίμων. Στην υπόθεση θα δοθεί μυθιστορηματική διάσταση από τον συγγραφέα Αλεν Εκερτ, που συνέδεσε την πτήση με μεταφυσικά φαινόμενα.

1969 Ο θρυλικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων Εμίλ Ζάτοπεκ αποτάσσεται από τον στρατό της πατρίδας του, όπου είχε τον βαθμό του συνταγματάρχη, επειδή εκφράζει την υποστήριξή του στην Ανοιξη της Πράγας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου