ΔΙΕΘΝΗ

Σαν σήμερα

σαν-σήμερα-764819

1167 Οι πόλεις της Βόρειας Ιταλίας δημιουργούν τη Λίγκα της Λομβαρδίας με τις ευλογίες του Πάπα.

1640 Ο Ιωάννης Δ΄ επαναστατεί εναντίον των Αψβούργων της Ισπανίας. Η Πορτογαλία ανακτά την ανεξαρτησία της έπειτα από 60 χρόνια.

1834 Ο Οθωνας και η κυβέρνηση εγκαθίστανται στην Αθήνα, νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

1866 Πεθαίνει ο σερ Τζορτζ Εβερεστ, Ουαλός στρατιωτικός, μηχανικός και τοπογράφος. Δούλεψε πολλά χρόνια στην Ινδία, ανέπτυξε μεθόδους μέτρησης και προς τιμήν του η ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων φέρει το όνομά του.

1893 Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης αποκαλύπτει στη Βουλή την οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας. Είναι το περίφημο «Δυστυχώς επτωχεύσαμε».

1913 Στα Χανιά ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος υψώνουν τη Γαλανόλευκη. Επισφραγίζεται η Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

1935 Γέννηση του Αλεν Στιούαρτ Κένινγκσμπεργκ. Εμελλε να γίνει διεθνώς γνωστός ως Γούντι Αλεν (ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας).

1955 Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, η Ρόζα Παρκς αρνείται να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αρχίζει την εκστρατεία για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

1973 Πεθαίνει ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ και πρώτος πρωθυπουργός της χώρας από το 1948 έως το 1953.

1975 Τις δριμύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκαλεί η απόφαση του Δικαστηρίου της Χαλκίδας για τους βασανιστές της Ασφάλειας. Τέσσερις από τους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν σε ποινές από 4 μέχρι 10 μήνες φυλάκιση. Αλλοι έξι αθωώθηκαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου