ΔΙΕΘΝΗ

Σαν σήμερα

σαν-σήμερα-763740
1804 Στο Παρίσι, ο Ναπολέων αναγορεύεται Αυτοκράτορας των Γάλλων από τον Πάπα Πιο Ζ’. Ο Κορσικανός με μια όλο νόημα χειρονομία δεν επιτρέπει στον Ποντίφικα να του βάλει το στέμμα. Το τοποθετεί ο ίδιος στο κεφάλι του. Στέφει και την Ιωσηφίνα.

1805 Στο Αούστερλιτς, χωριό βόρεια της Βιέννης, ο Ναπολέων νικά τις ενωμένες δυνάμεις των Αυστριακών και των Ρώσων.

1823 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε αναπτύσσει το δόγμα που φέρει το όνομά του: Καμία ευρωπαϊκή δύναμη δεν δικαιούται να επεμβαίνει στις υποθέσεις της αμερικανικής ηπείρου. Στην ίδια ομιλία του αναγνωρίζει ότι έχει δημιουργηθεί ήδη κυρίαρχη ελληνική επικράτεια και προτείνει αποστολή Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα.

1853 Ο Λουδοβίκος Βοναπάρτης ανατρέπει με πραξικόπημα τη Β΄ Γαλλική Δημοκρατία. Αναγορεύεται Αυτοκράτορας κατά το πρότυπο του Ναπολέοντα. Σ΄ αυτό το γεγονός αναφέρεται η γνωστή ρήση του Μαρξ «Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».

1875 Σιμωνιακά. Η Βουλή παραπέμπει σε δίκη τους υπουργούς Ιωάννη Βαλασόπουλο και Βασίλειο Νικολόπουλο, καθώς και τους μητροπολίτες Κεφαλληνίας, Πατρών και Ηλείας. Κατηγορούνται για σιμωνία. Οι τελευταίοι χρημάτισαν τους υπουργούς για να πιέσουν την Ιεραρχία να τους εκλέξει στις χηρεύουσες μητροπόλεις.

1923 Γεννιέται ως Μαρία Καλογεροπούλου η διάσημη υψίφωνος Μαρία Κάλλας.

1942 Στις ΗΠΑ ο Ιταλός φυσικός Ενρίκο Φέρμι παράγει την πρώτη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση. Μετέχει στην κατασκευή της ατομικής βόμβας.

1990 Ο συνασπισμός του Χέλμουτ Κολ αναδεικνύεται νικητής στις πρώτες παγγερμανικές εκλογές μετά το 1932.

2001 Στο Χιούστον των ΗΠΑ η ενεργειακή εταιρεία Enron δηλώνει χρεοκοπία.

2008 Πεθαίνει η συγγραφέας Μαργαρίτα Καραπάνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου