ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: «Δεν ανταγωνιζόμαστε τις ΗΠΑ» στην προσέγγιση με την Κούβα

εε-δεν-ανταγωνιζόμαστε-τις-ηπα-στην-632775

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι δεν υπάρχει «ανταγωνισμός» μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ στο πλαίσιο της αμοιβαίας προσέγγισής τους με την Κούβα και επιβεβαιώνει ότι η σταδιακή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αβάνας ευνοεί προς ένα γενικά θετικότερο κλίμα ως προς το νησί.

«Δεν πρόκειται για έναν ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Μια πιο ενεργή παρουσία των ΗΠΑ μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του θετικού κλίματος και στην πρόοδο της δικής μας προσέγγισης» δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Αβάνα ο επικεφαλής των ευρωπαίων διαπραγματευτών Κρίστιαν Λέφλερ, που μετείχε την Τετάρτη και την Πέμπτη στον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Κούβα.

Από τον Απρίλιο του 2014, εκπρόσωποι της ΕΕ και της Κούβας, πλευρών των οποίων οι σχέσεις έχουν διακοπεί επισήμως από το 2003, διαπραγματεύονται συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας.

Στο τέλος των συνομιλιών, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις βοήθησαν να διαπιστωθούν «διαφορετικές ερμηνείες στοιχείων που αναμένεται να ξεπεραστούν τους προσεχείς μήνες» πριν από τον Ιούνιο, που έχουν προγραμματιστεί νέες διαπραγματεύσεις. Ανάμεσα στα ιδιαίτερα ακανθώδη ζητήματα, ο Λέφλερ ανέφερε κυρίως την ταυτοποίηση των φορέων συνεργασίας, την ερμηνεία του νομικού πλαισίου της τελικής συμφωνίας και την εφαρμογή διεθνών κανόνων σε εθνικό επίπεδο.

Για την ΕΕ, στόχος είναι να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Κούβα προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Αβάνα για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πριν από δυόμισι μήνες, η Ουάσινγκτον ακολούθησε τα βήματα των 28 της ΕΕ, ανακοινώνοντας μια ιστορική προσέγγιση με την Κούβα, έπειτα από περισσότερο από μισό αιώνα ανταγωνισμού. Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε συνεπώς ένα νέο τρόπο για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων στο νησί, έχοντας διαπιστώσει την αποτυχία της παλιάς συγκρουσιακής πολιτικής της Ουάσινγκτον.

Τον Ιανουάριο, η ΕΕ εξέφρασε ικανοποίηση για την «ιστορική καμπή», ωστόσο κάποιες φωνές ανάμεσα στους 28 ζητούσαν επιτάχυνση της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αβάνα, προκειμένου η ΕΕ να μην χάσει έδαφος έναντι των ΗΠΑ, κυρίως όσον αφορά τις εμπορικές ανταλλαγές.

Όπως δήλωσε ο Λέφλερ, υπάρχει χώρος για όλους στην Κούβα και οι χώρες της ΕΕ είναι καλά εδραιωμένες ώστε να μην φοβούνται την εισροή των αμερικανικών επιχειρήσεων. «Η ευρωπαϊκή παρουσία, είτε οικονομική ή πολιτική ή σε συνεργασία είναι αρκετά ισχυρή για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί παράλληλα» με την αμερικανική στο νησί, τόνισε υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ ήταν ένας από τους πρώτους οικονομικούς εταίρους της Κούβας. Η αμερικανική και η ευρωπαϊκή προσέγγιση προχωρούν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της κατάστασης στην Κούβα, με τη «μια να συμπληρώνει την άλλη».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου