ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: «Οι κυρώσεις στοχεύουν στην διατάραξη της ειρηνευτικής διαδικασίας»

πούτιν-οι-κυρώσεις-στοχεύουν-στην-δι-116063

Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα μετά τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από Ευρώπη και ΗΠΑ σε βάρος της για την ουκρανική κρίση.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων στοχεύει στη διατάραξη των ειρηνευτικών προσπαθειών στην ανατολική Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από μια σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσαμπέ, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η επιβολή των κυρώσεων μοιάζει «λίγο παράξενη», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ειρηνευτική διαδικασία.

«Όταν η κατάσταση οδεύει προς μία ειρηνική επίλυση, γίνονται ενέργειες που έχουν ως στόχο τη διατάραξη της ειρηνευτικής διαδικασίας» σημείωσε.

«Εδώ και καιρό είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κυρώσεις ως ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής είναι αναποτελεσματικές και πρακτικά δεν αποφέρουν ποτέ το επιθυμητό τους αποτέλεσμα — ακόμα και αν αφορούν μικρές χώρες. Φυσικά η πολιτική των κυρώσεων επιφέρει κάποια πλήγματα, μη εξαιρουμένων εκείνων που τις επιβάλλουν» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα «εξετάζει» την επιβολή αντιποίνων, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν εις βάρος της ρωσικής οικονομίας.

Την Πέμπτη, ο Αντρέι Μπελούσοφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε, επιπλέον με το εμπάργκο στα διατροφικά προϊόντα, να περιορίσει τις εισαγωγές ορισμένων οχημάτων ή καταναλωτικών αγαθών, όπως προϊόντων ένδυσης.

«Η κυβέρνηση το εξετάζει αυτό, προετοιμάζει προτάσεις» δήλωσε ο Πούτιν.

«Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους μέτρα ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της οικονομίας μας, θα τα υιοθετήσουμε. Όμως δεν θα το κάνουμε στο πλαίσιο μιας επίδειξης δύναμης και ζημιώνοντας εμάς τους ίδιους» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε ότι το εμπάργκο στα διατροφικά προϊόντα έχει «σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις, όμως ελάχιστες».

Από την άλλη, αυτό το μέτρο «τονώνει την ανάπτυξη της δικής μας γεωργίας».

Πάντως ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση στην Ουκρανία χρησιμοποιείται με στόχο «να αναβιώσει το ΝΑΤΟ ως ένα από τα στοιχεία κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Η Ουκρανία είναι ντε φάκτο όμηρος ξένων συμφερόντων» και χρησιμοποιείται «για να αναβιώσουν το ΝΑΤΟ ως ένα από τα στοιχεία κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ» εκτίμησε ο Πούτιν.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου