ΔΙΕΘΝΗ

Ομπάμα: Μπερδεύομαι με τις αρμοδιότητες των ευρωπαϊκών θεσμών

ομπάμα-μπερδεύομαι-με-τις-αρμοδιότητ-391094

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι ορισμένες φορές μπερδεύεται με τις αρμοδιότητες των διάφορων ευρωπαϊκών θεσμών και βρήκε… κατανόηση από μέρους του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

«Στα πεντέμισι χρόνια (σ.σ. που είναι πρόεδρος) έμαθα δυο-τρία πράγματα για την Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως καμιά φορά χάνομαι» είπε ο Ομπάμα μετά τη λήξη της συνόδου της G7 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στις Βρυξέλλες.

«Καλώς ήρθες στην παρέα μας» του απάντησε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος ζητά μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να περιοριστούν οι παρεμβάσεις της σε εσωτερικά θέματα των κρατών.

Ο Ομπάμα τόνισε επίσης ότι «είναι δύσκολο να φανταστεί» πώς θα μπορούσε να ωφεληθεί η Βρετανία εάν εγκαταλείψει την ΕΕ.

«Είναι πάντα ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι η Βρετανία έχει μία θέση στο τραπέζι ενός μεγάλου ευρωπαϊκού οργανισμού» τόνισε.

Ο Κάμερον είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ΕΕ έχει γίνει «πολύ αυταρχική, πολύ παρεμβατική».

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, στις οποίες τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα κατέγραψαν μεγάλη άνοδο, συνιστούν «ένα σαφές μήνυμα ότι δεν μπορούμε απλώς να αγνοούμε το πρόβλημα και να συνεχίζουμε όπως παλιά» υποστηρίζει βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη θέση στη χώρα του όπου στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδείχτηκε πρώτο κόμμα το ευρωφοβικό Ukip.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ρωτήθηκε και για το δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας και άφησε να εννοηθεί ότι είναι εναντίον του.

«Εξαρτάται από το λαό της Σκωτίας (τι θα επιλέξει). Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εξαιρετικός εταίρος. Απ’ έξω τουλάχιστον, φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν κυλήσει πολύ καλά. Και σίγουρα έχουμε ενδιαφέρον να εξασφαλίσουμε ότι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας παραμένει ισχυρός, ρωμαλέος, ενωμένος και αποτελεσματικός» είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτιμά τη Σκωτία να παραμείνει εκεί που βρίσκεται.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου