ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 800 σύροι πρόσφυγες συνελήφθησαν στην Αίγυπτο

οηε-περισσότεροι-από-800-σύροι-πρόσφυγε-624622

Περισσότεροι από 800 Σύροι, μεταξύ των οποίων παιδιά, έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο από τον περασμένο Αύγουστο, κατά την προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν παράνομα την χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Η UNHCR επισημαίνει με ανησυχία ότι περισσότεροι από 800 Σύροι έχουν συλληφθεί από τον Αύγουστο στην Αίγυπτο επειδή προσπάθησαν να εγκαταλείψουν παράνομα» τη χώρα, σημείωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Μελίσα Φλέμινγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.

Εξάλλου από τον Αύγουστο η Αίγυπτος έχει απελάσει 144 Σύρους, μεταξύ των οποίων 44 παιδιά, σε άλλες χώρες της περιοχής, πρόσθεσε η ίδια.

Όσον αφορά τους περισσότερους από 800 Σύρους που έχουν συλληφθεί «αν και δεν τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία, περίπου 589, μεταξύ των οποίων γυναίκες και 84 παιδιά, εξακολουθούν να τελούν υπό διοικητική κράτηση», κατήγγειλε.

Η UNHCR ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να επιτραπεί η πρόσβαση στους ανθρώπους αυτούς που κρατούνται για να γίνει ταυτοποίησή τους και επαλήθευση των συνθηκών υπό τις οποίες κρατούνται όπως και να τους παρασχεθεί νομική βοήθεια, υπογράμμισε.

Ένα κύμα ξενοφοβίας, το οποίο τροφοδοτείται κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης, έχει στόχο τους Σύρους πρόσφυγες στην Αίγυπτο από την καθαίρεση στις 3 Ιουλίου του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό. Οι πρόσφυγες κατηγορούνται ότι μετείχαν σε διαδηλώσεις υποστήριξης του Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, κυρίαρχη αδελφότητα στους κόλπους της συριακής αντιπολίτευσης.

Έκτοτε σχεδόν κανένας Σύρος πρόσφυγας δεν προσπάθησε να μεταβεί στην Αίγυπτο, υπογράμμισε εξάλλου η Φλέμινγκ.

Περίπου 250.000 ως 300.000 Σύροι διαμένουν στην Αίγυπτο σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης που χρησιμοποίησε η UNHCR.

Σχεδόν 2,2 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους από τον Μάρτιο του 2011 για να γλιτώσουν από την σύγκρουση, σύμφωνα με την UNHCR. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μεταβεί στον Λίβανο και στην Ιορδανία.

newpost.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου