ΔΙΕΘΝΗ

Χιλή: Σκότωσαν ομοφυλόφιλο και του χάραξαν σβάστικες

χιλή-σκότωσαν-ομοφυλόφιλο-και-του-χάρ-624657

Τέσσερις Χιλιανοί καταδικάστηκαν για φόνο πρώτου βαθμού αφού έδυραν μέχρι θανάτου έναν ομοφυλόφιλο άνδρα και στη συνέχεια χάραξαν επάνω στο σώμα του σβάστικες.

Ο θάνατος του Ντανιήλ Ζαμούντιο, προκάλεσε ένα εθνικό debate στη χώρα για τα εγκλήματα μίσους, οδηγώντας το Κογκρέσσο στην ψήφιση νόμου κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Την ώρα που ο δικαστής διάβαζε την καταδικαστική απόφαση, η μητέρα του Ντανιήλ, ξέσπασε σε λυγμούς. Οι δολοφόνοι του γιου της στέκονταν αμίλητοι κοιτάζοντας το πάτωμα.

Ο δικαστής Χουάν Κάρλος Ουρούτια, δήλωσε πως οι Πατρίτσιο Αχουμάντα Γκαράι, Αλεχάντρο Ανγκούλο Τάπια, Ραούλ Λόπεζ Φουέντες και Φαμπιάν Μόρα Μόρα είναι ένοχοι για ένα έγκλημα «ακραίας σκληρότητας» και «παντελούς έλλειψης σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή».

Ο δικαστής δήλωσε πως οι ένοχοι έκαψαν τον Ζαμούντιο με τσιγάρα, τον χτύπησαν με γυάλινα μπουκάλια και έσπασαν το πόδι του με μια βαριά πέτρα, προτού τον εγκαταλείψουν σε ένα πάρκο στην πρωτεύουσα της Χιλής στις 3 Μαρτίου 2012.

Η ποινή θα αναγνωστεί στις 28 Οκτωβρίου, ενώ οι εισαγγελείς ζητούν ποινή φυλάκισης από οχτώ έως ισόβια κάθειρξη.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με την παρούσα απόφαση. Υπάρχει ένα πριν και ένα μετά την υπόθεση Ζαμούντιο» δήλωσε ο Ρολάντο Χιμένεθ, πρόεδρος της Ένωσης Ομοφυλόφιλων.

«Προκάλεσε τόση οργή, λόγω της βιαιότητας, του μίσους, που αύξησε την ευαισθητοποίηση» δήλωσε. «Γίναμε μάρτυρες μιας πολιτισμικής αλλαγής που εν τέλει οδήγησε σε μια νομοθεσία κατά των διακρίσεων».

Ο νόμος είχε «κολλήσει» στο Κογκρέσο για επτά χρόνια, αλλά ο Πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινιέρα, προχώρησε με γοργούς ρυθμούς το νομοσχέδιο μετά τη δολοφονία του Ζαμούντιο.

«Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει τον τεράστιο πόνο που υπέστησαν οι γονείς του Ντανιήλ» δήλωσε η προεδρική εκπρόσωπος Σεσίλια Πέρες.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου