ΔΙΕΘΝΗ

Πόλη χωρίς αυτοκίνητα σε 20 χρόνια το Αμβούργο

πόλη-χωρίς-αυτοκίνητα-σε-20-χρόνια-το-αμ-473883

Φανταστείτε το Αμβούργο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, χωρίς αυτοκίνητα. Κι όμως, σε 20 χρόνια από σήμερα, τα I.X θα αποτελούν παρελθόν από τους δρόμους τους γερμανικού κρατιδίου, όπως σχεδιάζουν οι τοπικές αρχές.

Εκτός από το Αμβούργο, το Παρίσι, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη σχεδιάζουν «πράσινες ζώνες», όπου ελάχιστα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν στο εγγύς μέλλον στους δρόμους.

Οι αρχές του Αμβούργου θέλουν να εξαφανίσουν όλα τα αυτοκίνητα από την πόλη της βόρειας Γερμανίας, στο πλαίσιο του «Πράσινου Δικτύου», ενός προγράμματος που προβλέπει τη δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων, οι οποίοι θα συνδέονται με τους ήδη μεγάλους χώρους πρασίνου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής, Ανγκέλικα Φριτς, σε λίγα χρόνια κάτοικοι και επισκέπτες «θα μπορούν να εξερευνούν την πόλη αποκλειστικά με ποδήλατο και με τα πόδια».

Το Αμβούργο, που αποτελείται σε ποσοστό 40% από χώρους πρασίνου, αθλητικές εγκαταστάσεις και πλατείες, δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που σκέφτεται να… διώξει τα αυτοκίνητα από το κέντρο της ή να δημιουργήσει ζώνες χαμηλών εκπομπών.

Ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα «πρασινίσματος» είναι αυτό της Κοπεγχάγης που προβλέπει τη δημιουργία 26 «υπερ-λεωφόρων για ποδήλατα». Απώτερος στόχος, η πρωτεύουσα της Δανίας να φθάσει έως το 2050 να αντισταθμίζει το σύνολο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγει.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου