ΔΙΕΘΝΗ

«Ασυνήθιστα μεγάλης διάρκειας το κώμα του Σουμάχερ»

ασυνήθιστα-μεγάλης-διάρκειας-το-κώμ-473928

Ο άσος της Φόρμουλα 1, Μίκαελ Σουμάχερ, παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας σχεδόν ένα μήνα, μετά το ατύχημα που είχε στο σκι που τον οδήγησε σε τεχνητό κώμα. Η κατάληξη παραμένει ασαφής ενώ ειδικοί μίλησαν στο γαλλικό πρακτορείο για παρόμοιες περιπτώσεις με αυτή του Σουμάχερ, εξηγώντας πως είναι ασυνήθιστα μεγάλης διάρκειας το κώμα στο οποίο έχει υποβληθεί.

Μετά την πτώση του στις 29 Δεκεμβρίου στο χιονοδρομικό κέντρο της Μέριμπελ στις γαλλικές Άλπεις, ο Σουμάχερ ναρκώθηκε και ψύχθηκε στους 35 βαθμούς Κελσίου, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος για περαιτέρω βλάβη στον εγκέφαλο.

Οι χειρουργοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γκρενόμπλ λένει ότι αποφάσισαν να τον βάλουν σε τεχνητό κώμα μετά την εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη προκειμένου να μειωθεί η αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Προχώρησαν επίσης σε μετεγχειρητική ανάλυση που αποκάλυψε «διαδεδομένα τραύματα» και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου. Μια δεύτερη εγχείρηση για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας, πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου.

Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την κατάστασή του από τις 17 Ιανουαρίου, όταν η εκπρόσωπος του Σαμπίν Κεμ, δήλωσε πως η υγεία του ήταν «σταθερή» και η οικογένειά του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στη θεραπεία του.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, σε συνέντευξη στο Γαλλικό πρακτορείο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη περίπτωση του Σουμάχερ, αλλά συμφώνησαν να μιλήσουν σε γενικές γραμμές σχετικά με τις επιλογές θεραπείας σε περιπτώσεις παρόμοιες με τη δική του.

«Ένα χτύπημα στο κεφάλι προκαλεί μώλωπες και οίδημα, σε περιορισμένο χώρο, το κρανίο, το οποίο οδηγεί σε πίεση στον εγκέφαλο» εξηγεί ο Ζεράρντ Οντιμπερτ, καθηγητής νευροχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νανσί στην ανατολική Γαλλία.

«Ένας τρόπος για να το ελέγξουμε, είναι να εξασφαλίσουμε πως ο ασθενής και ο εγκέφαλος είναι σε κατάσταση ηρεμίας και να ελέγξουμε την κυκλοφορία του αέρα, χρησιμοποιώντας τεχνητό αναπνευστήρα για την οξυγόνωση του εγκεφάλου του».

Πρόσθεσε πως είναι «πολύ σπάνιο» κάποιος να βρίσκεται κάποιος σε κώμα για περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Το τεχνητό κώμα «μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ημέρες ή εβδομάδες» δήλωσε ο καθηγητής Ζαν Μαντζ, αναισθησιολόγος στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Bichat-Beaujon-Louis Mourier στο Παρίσι.

Μόλις σταθεροποιηθεί η πίεση στο κρανίο σε φυσιολογικά επίπεδα, τα μέτρα καταστολής αποκλιμακώνονται σταδιακά και ο ασθενής επιστρέφει στη συναίσθηση, αλλά «δεν είναι ασυνήθιστο κάποιος να μην συνέλθει» δήλωσε ο Όντιμπερτ.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελεγχθεί αν ο ασθενής αντιδρά, αλλά τίποτε δεν αντικαθιστά τη σωματική επαφή» δήλωσε ο Μπέρναρντ Βιγκέ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Bicetre, στα νότια προάστια του Παρισιού. «Ξεκινά με απλά πράγματα: όπως ’σφίξε το χέρι μου’».

Σε ατυχήματα παρόμοιας σοβαρότητας, οι ασθενείς είχαν κάποια αναπηρία όταν βγήκαν από το τεχνητό κώμα, αναφέρουν οι πηγές. «Η ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει πολύ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς βελτιώνονται σε χρονικό διάστημα μεταξύ ενός και τριών χρόνων» δήλωσε ο Βιγκέ.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου