ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδρούν οι ΗΠΑ στην απελευθέρωση αφγανών κρατουμένων

αντιδρούν-οι-ηπα-στην-απελευθέρωση-αφ-474855

Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επέκριναν σε έντονο τόνο σήμερα το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν διέταξε να απελευθερωθούν οι 37 από τους 88 φυλακισμένους που θεωρούνται «επικίνδυνοι» από την Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι είχε κάνει γνωστό νωρίτερα αυτόν τον μήνα—την 9η Ιανουαρίου—ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι οι 72 από τους κρατούμενους αυτούς έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις. Ένα αρμόδιο σώμα που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απελευθερωθούν σύντομα.

Οι φυλακισμένοι αυτοί είναι έγκλειστοι στη φυλακή Μπάγκραμ, περίπου 60 χλμ. από την Καμπούλ, μια εγκατάσταση που οι δυνάμεις των ΗΠΑ παρέδωσαν στην δικαιοδοσία των αφγανικών δυνάμεων τον Μάρτιο του 2013. Η φυλακή αυτή είναι γνωστή και ως το «Γκουαντάναμο της Ανατολής».

«Από τους 88 κρατούμενους για τους οποίους υπάρχει διένεξη, το 40% έχει συμμετάσχει σε επιθέσεις κατά τις οποίες έχουν τραυματισθεί ή σκοτωθεί 57 Αφγανοί πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας», ανέφερε ο στρατός των ΗΠΑ. «Το 30% συμμετείχε σε επιθέσεις από τις οποίες τραυματίσθηκαν ή σκοτώθηκαν 60 στρατιωτικοί των ΗΠΑ ή μέλη της δύναμης της συμμαχίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεν ήταν διαθέσιμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αφγανιστάν για σχόλια σχετικά με την ανακοίνωση αυτή. Νωρίτερα σήμερα, οι αφγανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι «λίαν συντόμως», παρά τα επανειλημμένα πρόσφατα διαβήματα διαμαρτυρίας του αμερικανικού στρατού. Ένα μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης των Κρατουμένων στη Φυλακή Μπάγκραμ, ο Άμπντουλ Σουκούρ Νταντράς, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν μέσα «σε μία ή δύο εβδομάδες». «Η μοίρα τους κρίθηκε. Θα απελευθερωθούν λίαν συντόμως, όπως ορίζει η αφγανική νομοθεσία».

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ επέκριναν επίσης το γεγονός ότι το σώμα αξιολόγησης των υποθέσεων που βαρύνουν τους κρατούμενους, το οποίο συνέστησε η αφγανική κυβέρνηση, έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς να τις παραπέμψει σε κάποια υπηρεσία έρευνας ή στο αφγανικό σύστημα δικαιοσύνης, «παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν (την κρίση του) στις υποθέσεις αυτές». Η Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής δύναμης στο Αφγανιστάν (USFOR-A), θα «αποδώσει στην κοινωνία επικίνδυνους αντάρτες που έχουν αίμα στα χέρια τους». Αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει μια «μεγάλη οπισθοδρόμηση (…) για το κράτος δικαίου στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε ο αμερικανικός στρατός.

Συνολικά πάνω από 3.000 άνθρωποι που θεωρούνται μαχητές των Ταλιμπάν ή ότι συνδέονται με το κίνημα αυτό κρατούνται στη φυλακή Μπάγκραμ, την οποία πρόσφατα ο πρόεδρος Καρζάι είχε χαρακτηρίσει «εργοστάσιο παραγωγής (μαχητών των) Ταλιμπάν». Ο Καρζάι είχε πει πως αθώοι είχαν οδηγηθεί στη φυλακή αυτή κι εντάχθηκαν στο αντάρτικο λόγω των βασανιστηρίων και των προσβολών που υπέστησαν.

Το ζήτημα των κρατουμένων ενδέχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στην Καμπούλ και στην Ουάσινγκτον, τη στιγμή μάλιστα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τον Καρζάι να υπογράψει μια διμερή συμφωνία για τη διευθέτηση θεμάτων ασφαλείας (BSA) μετά το 2014.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου