ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις στη Λιβύη

ξεκίνησαν-οι-επιχειρήσεις-στη-λιβύη-448867

 

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου με τις πρώτες αναγνωριστικές αποστολές γαλλικών αεροσκαφών μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης.

Λίγες ώρες νωρίτερα στη σύνοδο των δυτικών και αραβικών χωρών στο Παρίσι είχε ουσιαστικά δοθεί το πράσινο φως για την επίθεση, λίγο μετά αφού οι δυνάμεις του Καντάφι είχαν εισέλθει στη Βεγγάζη.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει στη Βεγγάζη και ότι γαλλικά αεροσκάφη ήδη έχουν αναλάβει δράση κατά των λιβυκών δυνάμεων παρεμποδίζοντας τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμη ότι ο Λίβυος ηγέτης αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι θα τερματιστούν όταν και ο ίδιος τερματίσει τις δικές του επιχειρήσεις. Είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τους αραβικούς λαούς και να εργαστούν από κοινού για να τερματιστεί «η δολοφονική μανία στη Λιβύη».

Γαλλικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν συγκεκριμένα ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage είναι ήδη μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης, εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης.

Αργότερα ανέφεραν ότι πετάνε στην περιοχή της Βεγγάζης και θα μπορούσαν να χτυπήσουν άρματα μάχης των κυβερνητικών δυνάμεων και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων.

Την ίδια ώρα, αναφέρει το Al Arabiya και ιταλικά αεροσκάφη άρχισαν αναγνωριστικές αποστολές, κάτι που διέψευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι που ανέφερε ότι η Ιταλία παρέχει τώρα μόνο υποστήριξη μέσω των βάσεων.

Βρετανικά αεροσκάφη είναι και αυτά έτοιμα στις βάσεις τους για αποστολές, αναφέρουν πληροφορίες.

Συγκέντρωση δυνάμεων

Το Σάββατο άρχισαν να συγκεντρώνονται σταδιακά οι δυνάμεις των δυτικών χωρών σε προετοιμασία της τελικής επίθεσης. Αμερικανικά αεροσκάφη (F-18, C-17s και ένα C-130) έφτασαν στο Αβιάνο της Ιταλίας ενώ έξι δανικά F-16 στη Σικελία.

Η Ιταλία έχει διαθέσει επτά αεροπορικές και ναυτικές βάσεις για τις αμερικανικές και τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

Έτοιμος μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας δηλώνει και ο Καναδάς.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, διά της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Μ. Καντάφι. Πάντως παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.

Επιπλέον, η στρατηγικά τοποθετημένη Μάλτα, πλησιέστερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δηλώνει ότι προτίθεται να συνεργαστεί για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, επιμένοντας όμως ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Πεδίο μάχης η Βεγγάζη

Απτόητος φαίνεται ότι συνεχίζει ο Καντάφι τις επιχειρήσεις κατά των αντικυβερνητικών δυνάμεων. Το Σάββατο οι στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη της Βεγγάζης, ένα από τα τελευταία προπύργια των αντιπάλων του.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε ότι αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση-πρόβλεψη που έκανε λίγες ώρες νωρίτερα:

«Την Παρασκευή βρίσκονταν σε απόσταση 60χλμ μακριά, σήμερα βρίσκονται 20 χλμ. από την πόλη και μπορούν να φτάσουν εδώ σε μισή ώρα ή 90 λεπτά» δήλωσε στο Reuters ο Χαλίντ Αχμέντ.

Η επίθεση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με την πόλη να δέχεται συντονισμένα πυρά πυροβολικού, ενώ οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να καταρρίψουν μαχητικό αεροσκάφος.φωτογραφίες

Εκατοντάδες πολίτες εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, βομβαρδίστηκε και η πόλη Ζιτάν, στα δυτικά της χώρας.

Βλήματα όλμων έπεσαν και στην πόλη Μιζουράτα, η οποία επίσης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Οι κάτοικοι δηλώνουν στα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι εξακολουθούν να είναι χωρίς νερό.

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες

Θολό είναι το τοπίο σχετικά με τις συνθήκες της επίθεσης. Αρχικά ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Χάλεντ Κάιμ, κατηγόρησε τους εξεγερμένους ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός επιτιθέμενοι σε δυνάμεις πιστές στο καθεστώς στην αλ Μάγκρουν, περίπου 80χλμ νότια της Βεγγάζης.

Αργότερα άλλος εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι παραβιάζουν την εκεχειρία, αποδίδοντας τις εχθροπραξίες στους αντιπάλους του καθεστώτος.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει «καθηλώσει» στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη, σεβόμενη την εκεχειρία.

Επιστολές Καντάφι προς Ευρώπη – ΗΠΑ

Οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στη Λιβύη και θα το μετανιώσουν εάν αναμιχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις, διεμήνυσε ο Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Καντάφι, οιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης κατά της Λιβύης θα είναι «πραγματική επίθεση».

«Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση» αναφέρει ο Καντάφι σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ.

Σε διαφορετικό ύφος είναι η επιστολή προς τον Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο μάλιστα αποκαλεί Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα.

Ο ηγέτης της Λιβύης επαναλαμβάνει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο ίδιος μάχεται την αλ Κάιντα της βορείου Αφρικής και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου