ΔΙΕΘΝΗ

Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε ο Καντάφι

κατάπαυση-του-πυρός-ανακοίνωσε-ο-καντ-449135

Επιταχύνεται ο στρατιωτικός σχεδιασμός για ενδεχόμενη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη εφόσον πέσουν στο κενό οι διακηρύξεις Καντάφι περί κατάπαυσης του πυρός. «Πυρετός» διαβουλεύσεων σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο με την Ιταλία -οι βάσεις της οποίας θα έχουν καίριο ρόλο στην όποια στρατιωτική δράση- να δηλώνει ότι θα συνεργαστεί πλήρως. Γαλλία και Βρετανία βρίσκονται στον κεντρικό συντονισμό ρόλο. Διάσκεψη κορυφής Ευρωπαίων ηγετών, Αραβικού Συνδέσμου και Αφρικανικής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παρίσι.

Οι ανακοινώσεις του καθεστώτος Καντάφι περί άμεσης κατάπαυσης του πυρός ήλθαν εν μέσω «πυρετού» για το συντονισμό της επιχείρησης επιβολής Ζώνης Αεροπορικού Αποκλεισμού στη Λιβύη κατ’ εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, άμεση κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, αποδεχόμενος την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Η Τρίπολη αναλαμβάνει την υποχρέωση να προστατέψει τους Λίβυους και τους ξένους πολίτες» τόνισε. Με εξαιρετική επιφύλαξη αντιμετωπίζουν Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Βρετανία τις ανακοινώσεις της Τρίπολης που ήλθαν εν μέσω πυρετωδών διεργασιών σε διεθνές επίπεδο για την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων κατ’ εφαρμογή του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών.

«Αποφασίσαμε την άμεση κατάπαυση του πυρός και το τέλος όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων» ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής στους δημοσιογράφους ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Τρίπολη «θα προστατέψει όλους τους πολίτες, τους ξένους που βρίσκονται στη χώρα, αλλά και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία». Επέκρινε ταυτόχρονα τη διεθνή κοινότητα για την υιοθέτηση του ψηφίσματος, λέγοντας ότι συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης εφαρμόζουν ήδη την κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι δεν σημειώθηκαν νέες στρατιωτικές επιθέσεις την Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι η Τρίπολη επιθυμεί να επιβλέψουν οι Αρχές της Τουρκίας και της Μάλτας την κατάπαυση του πυρός.

«Δεν ξέρουμε με ποιον να επικοινωνήσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συμφωνήσουμε για τις λεπτομέρειες της κατάπαυσης του πυρός. Αυτό είναι το πρόβλημα μέχρι στιγμής και αυτό προσπαθούμε να λύσουμε» είπε.

Η κίνηση του καθεστώτος Καντάφι ήλθε λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων και τη λήψη «κάθε άλλου απαραίτητου μέτρου» στην αφρικανική χώρα με στόχο την προστασία των αμάχων.

Η πρόταση ήλθε προς ψήφιση από τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Λίβανο με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Έγινε δεκτή με δέκα ψήφους υπέρ στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας. Απείχαν Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία -Μόσχα και Πεκίνο δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας ως μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το ψήφισμα έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών όπου οδηγούσε τις δυνάμεις του ο Καντάφι, προειδοποιώντας ότι δεν θα δείξει οίκτο. Το καθεστώς βομβάρδισε σήμερα ξανά την Μιζουράτα προκαλώντας το θάνατο 25 ανθρώπων -δεν είναι σαφές εάν εξαπολύθηκαν επιδρομές στην πόλη και μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός.

Η Γαλλία δήλωνε το πρωί της Παρασκευής -πριν τις ανακοινώσεις της Τρίπολης- ότι τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης θα αρχίσουν «εντός των επόμενων ωρών». Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη Typhoon και Tornado πρόκειται να σταλούν άμεσα στις βάσεις από όπου θα επιχειρήσουν.

Ο Νικολά Σαρκοζί είχε σήμερα συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι, και συζήτησαν τις πιθανές νέες κινήσεις σε σχέση με τη Λιβύη. Το Κατάρ είναι μία από τις πρώτες χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και υποστήριξαν την επέμβαση στη Λιβύη.

Η Γερμανία -που απείχε της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας- υπογράμμισε διά του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε ότι δεν τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ωστόσο «κατανοεί» την επιθυμία των συμμάχων του να προχωρήσουν σε αυτήν.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα παραστεί στις συνομιλίες που θα λάβουν χώρα σήμερα στο Παρίσι μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αραβικού Συνδέσμου και Αφρικανικής Ένωσης.

Η Ιταλία δήλωσε ότι θα διαθέσει τις βάσεις της και θα αναλάβει κάθε ενεργό ρόλο σε επιχειρήσεις κατά της Λιβύης. Η αεροπορική βάση στη Σιγκονέλα της Σικελίας, η οποία παρέχει λογιστική υποστήριξη για τον Έκτο Στόλο των ΗΠΑ, είναι από τις πιο κοντινές βάσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Στη βόρεια Ιταλία βρίσκεται επίσης η βάση του Αβιάνο.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ινάσιο Λα Ρούσα ανέφερε ότι η χώρα του θα μετάσχει ανεπιφύλακτα σε όποια επιχείρηση αποφασιστεί. Επισήμανε ότι η Ιταλία έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τα λιβυκά ραντάρ και η βάση της Νάπολης μπορεί να λειτουργήσει ως κέντρο συντονισμού για εναέριες και ναυτικές επιχειρήσεις.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι προτίθεται να μετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με έξι καταδιωκτικά F-16 και μια φρεγάτα.

Επίσης, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ δύο στρατιωτικές βάσεις όπως και αεροπορικά και ναυτικά μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης επιχείρησης στη Λιβύη, μόλις εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου της.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμο να ακολουθήσει εντολές σχετικά με τη Λιβύη, τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θα συζητήσει πιθανές επιχειρήσεις.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου