ΔΙΕΘΝΗ

«Τελειώνουν όλα σε 48 ώρες»…

τελειώνουν-όλα-σε-48-ώρες-449253

Στη Βεγγάζη, το προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη, κατευθύνεται ο στρατός του Μουαμάρ Καντάφι καλώντας τους εξεγερμένους να παραδώσουν τα όπλα τους. Η πόλη Ατζαμπίγια, το τελευταίο «εμπόδιο» στην προέλαση προς τη Βεγγάζη, φέρεται να πέφτει στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων που εξαπέλυσαν την πρώτη χερσαία επίθεση μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς. Πυρά πυροβολικού και στην Μιζουράτα, ανατολικά της Τρίπολης, με πληροφορίες για πέντε νεκρούς. «Όλα θα έχουν τελειώσει σε 48 ώρες» λέει ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ. Διχασμένη παραμένει η Δύση ως προς το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Ο στρατός καλεί τους εξεγερμένους στη Βεγγάζη να παραδώσουν τα όπλα τους, καθώς οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο συνταγματάρχη πλησιάζουν πιο κοντά στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Η κατάσταση στη Βεγγάζη είναι τεταμένη και είναι όλο και πιο αγωνιώδεις οι φωνές των αντικαθεστωτικών προς τη Δύση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

«Θα σκοτώσει πολίτες, θα σκοτώσει όνειρα, θα μας καταστρέψει» λέει ο Τζαλά αλ-Γκαλά του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει «σφαγή» εάν δεν παρέμβει η διεθνής κοινότητα -η οποία παραμένει, εντούτοις, διχασμένη ως προς το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, δήλωσε χθες στο εδρεύων στη Γαλλία τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη και «όλα θα έχουν τελειώσει σε 48 ώρες».

Η στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζαμπίγια -σε απόσταση 150 χλμ από τη Βεγγάζη- φέρεται να έχει περάσει στον έλεγχο του στρατού -γεγονός που διαψεύδουν μεν οι αντικαθεστωτικοί, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπάρξει σαφής εικόνα της κατάστασης.

Ανταποκριτής του BBC στη Βεγγάζη μεταδίδει ότι έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς, οι στρατιώτες πραγματοποίησαν την πρώτη χερσαία επίθεση στην πόλη. Οι αντικαθεστωτικοί φαίνεται πως έχουν οπισθοχωρήσει από την Ατζαμπίγια και όσοι έμειναν πίσω έχουν παραδώσει τα όπλα τους, σύμφωνα με μαρτυρία εξεγερμένου που επικαλείται το Reuters.

Την ίδια στιγμή, βομβαρδίζεται από συστοιχίες πυροβολικού η ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη Μιζουράτα, στα ανατολικά της Λιβύης. Η επίθεση προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους 11, όπως δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters γιατρός του νοσοκομείου της πόλης.

Κάτοικοι δήλωσαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να πλήττουν με πυρά πυροβολικού την πόλη νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Η Μιζουράτα είναι η μοναδική πόλη στη δυτική Λιβύη που ελέγεται από τις δυνάμεις των εξεγερμένων.

Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η προέλαση των κανταφικών δυνάμεων προς τη Βεγγάζη έρχεται τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητά ψήφισμα που προώθησαν η Βρετανία, η Γαλλία και ο Λίβανος σχετικά με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού -τον οποίο ζητούν οι εξεγερμένοι, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Αντίθετες στην επιβολή αεροπορικού αποκλεισμού παραμένουν η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ και η Ιταλία απέκλεισε την Τετάρτη το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί εφικτή λύση.

Η Λιβύη χρηματοδότησε τον Σαρκοζί

Τη στιγμή που οι κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούν τους αντικαθεστωτικούς προελαύνοντας προς τη Βεγγάζη, ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, υποστηρίζει ότι η Τρίπολη χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

«Έχουμε όλα τα στοιχεία και είμαστε έτοιμοι να αποκαλύψουμε τα πάντα» λέει ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ χαρακτηρίζοντας τον Γάλλο πρόεδρο «κλόουν».

Διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Σαΐφ αλ-Ισλάμ η Γαλλία, η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα τη λιβυκή αντιπολίτευση ως νόμιμη αρχή της Λιβύης. «Το διαψεύδουμε, προφανώς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου των Ηλυσίων στο δικτυακό τόπο του Monde.

Οι δηλώσεις του Σαΐφ αλ-Ισλάμ έγιναν στο εδρεύων στη Γαλλία τηλεοπτικό δίκτυο Euronews TV, λίγες ημέρες αφότου το καθεστώς Καντάφι είχε προαναγγείλει πως θα αποκαλύψει ένα «μεγάλο μυστικό» που θα επιφέρει την πτώση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο για τη θέση της Λιβύης απέναντι στη Γαλλία, την πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη λιβυκή αντιπολίτευση, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ απάντησε: «Κατ’ αρχάς πρέπει ο Σαρκοζί να μας δώσει πίσω τα χρήματα που πήρε από τη Λιβύη για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου