ΔΙΕΘΝΗ

Στα «χρόνια Ερντογάν» απολύθηκαν 1.863 δημοσιογράφοι

στα-χρόνια-ερντογάν-απολύθηκαν-1-863-δη-39256

Τουλάχιστον 1.863 Τούρκοι δημοσιογράφοι απολύθηκαν ύστερα από κυβερνητική επέμβαση στα 12 χρόνια της διακυβέρνησης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτει τεκμηριωμένη έρευνα του Λαϊκού Κόμματος η οποία σε μορφή Μαύρης Βίβλου δόθηκε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου σε δημοσιότητα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται με τον τίτλο «Δημοσιογράφοι με Σπασμένα Μολύβια», τους χωρίζει σε τρείς κατηγορίες – σε μεμονωμένους δημοσιογράφους που απολύθηκαν, σε άλλους που διώχθηκαν ομαδικά από τα έντυπα στα οποία εργάζονταν και σε δημοσιογράφους φυλακισμένους για «αδικήματα σχετικά με την εργασία τους».

Σαρανταδύο απολυμένοι δημοσιογράφοι καταθέτουν λεπτομέρειες της δίωξής τους αλλά είκοσι από αυτούς δεν υπογράφουν επειδή φοβούνται νέες διώξεις. Η Μαύρη Βίβλος παραθέτει και πολλές από τις διαμαρτυρίες διεθνών οργανώσεων δημοσιογράφων προς την τουρκική κυβέρνηση για την δίωξη του Τύπου και την (άτυπη) λογοκρισία.

Στην 12ετία Ερντογάν μειώθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των συνδικαλισμένων δημοσιογράφων, εξ αιτίας της «ασφυκτικής κυβερνητικής πίεσης» στο συνδικαλιστικό όργανο τους το οποίο «έχει μεταβληθεί σε άθλιο κυβερνητικό μοχλό πίεσης» των συντακτών. Από το 21% των δημοσιογράφων που ήταν μέλη της ένωσής τους το 2009 έμεινε σήμερα το 4,7%.

Το κυβερνητικό κόμμα και η κυβέρνηση του (Ερντογαν) έχουν γίνει “τα μεγάλα αφεντικά του Τύπου”, σχολίασε ο υπαρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Βελί Ατσμπάμπα. Άλλοι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι στην Τουρκία «δεν υπάρχει ανεξάρτητος Τύπος ούτε ανεξάρτητη συνδικαλιστική ένωση».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου