ΔΙΕΘΝΗ

Νέα κρίση στη Libération: 93 απολύσεις ανακοίνωσε η διεύθυνση της εφημερίδας

νέα-κρίση-στη-liberation-93-απολύσεις-ανακοίνωσε-111294

H διεύθυνση της Libération ανακοίνωσε τη Δευτέρα στους εργαζόμενους την πρόθεσή της να περικόψει 93 θέσεις εργασίας, προκαλώντας νέα κρίση στην ιστορική γαλλική εφημερίδα, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει έρθει αντιμέτωπη ακόμη και με ενδεχόμενο λουκέτο.

Στην εφημερίδα εργάζονται 250 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 180 είναι δημοσιογράφοι.

Η μαζική μείωση του εργατικού δυναμικού, η μεγαλύτερη που έχει τεθεί ποτέ υπό εξέταση στην εφημερίδα, αναμένεται να οδηγήσει στον σχηματισμό μιας κοινής συντακτικής ομάδας στην έντυπη και στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, η οποία θα αριθμεί συνολικά 130 δημοσιογράφους, διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου ο διευθυντής της εφημερίδας Λοράν Ζοφρέν.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περικοπή περίπου 50 θέσεων εργασίας στη συντακτική ομάδα. Ενα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή στην εφημερίδα από την 1η Αυγούστου, όμως μόλις 12 εργαζόμενοι έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν.

«Η κρίση στον Τύπο, που πλήττει σκληρά τις ημερήσιες εφημερίδες, μας αναγκάζει να προσαρμόσουμε το δυναμικό μας (περικοπή 93 θέσεων εργασίας) όπως κάνουν πολλές εφημερίδες στη Γαλλία και στον κόσμο» επισήμανε ο Ζοφρέν.

Ο ίδιος ανακοίνωσε τέσσερα σχέδια για το μέλλον της Libération:

1) ανανέωση του ιστότοπου Libération.fr με μια κοινή ομάδα 130 δημοσιογράφων στην εφημερίδα και στη διαδικτυακή έκδοση

2) δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των άρθρων και περιεχομένων που περιλαμβάνει η εφημερίδα στη συνδρομητική έκδοση

3) »Βαθιά ανανέωση» της εφημερίδας που θα έχει νέα εμφάνιση στο πρώτο τρίμηνο του 2015

4) «Νέες δραστηριότητες» μέσω της ώθησης των φόρουμ, της δημιουργίας ενθέτων και της αλλαγής του περιεχομένου του μηνιαίου περιοδικού Next.

«Αυτές οι περικοπές αναμένεται να οδηγήσουν σε μία κερδοφόρα χρήση στο τέλος του 2015. Αυτό είναι το αντίτιμο για την ανεξαρτησία της εφημερίδας» πρόσθεσε ο Ζοφρέν.

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η εφημερίδα που ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του Ζαν-Πολ Σαρτρ το 1973, είδε την κυκλοφορία της να μειώνεται από τα 174.000 φύλλα το 2001 στα 101.000 το 2013.

Την περασμένη χρονιά το προσωπικό της εφημερίδας είχε κατέβει σε απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα σχέδια της ιδιοκτησίας για απολύσεις και αλλαγή της φυσιογνωμίας του εντύπου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μετατροπή της ιστορικής έδρας της εφημερίδας στο Μαρέ, ενός κτιρίου 4.500 τ.μ., σε πολιτιστικό και συνεδριακό χώρο (τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό στούντιο, αίθουσα σύνταξης για την ψηφιακή έκδοση, εστιατόριο και μπαρ).

Τον περασμένο Μάρτιο ο Μπρουνό Λεντού, ένας εκ των ιδιοκτητών της εφημερίδας, είχε προειδοποιήσει ότι, παρά τις απεργίες των συντακτών, «μια μεγάλη εσωτερική αναδόμηση» με την απόλυση πολλών δημοσιογράφων είναι αναπόφευκτη.

Είχε προηγηθεί, στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, η παραίτηση του διευθυντή της εφημερίδας Νικολά Ντεμοράν.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου