ΔΙΕΘΝΗ

Την απαγόρευση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εξετάζει η Βρετανία

την-απαγόρευση-της-μουσουλμανικής-αδ-285146

Tο ενδεχόμενο να θέσει εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα εξετάζει η κυβέρνηση της Βρετανίας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η οργάνωση αυτή βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στην Αίγυπτο.

Ο προερχόμενος από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ανατράπηκε από τον στρατό τον περασμένο Ιούλιο και έκτοτε η οργάνωση έχει κατηγορηθεί από τις νέες αρχές της χώρας για ένα κύμα επιθέσεων. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν ωστόσο ότι η οργάνωσή τους είναι φιλειρηνική και δεν έχει δεσμούς με ομάδες που υποκινούν τη βία.

Τον περασμένο μήνα δικαστήριο στη νότια Αίγυπτο καταδίκασε σε θάνατο 529 υποστηρικτές του Μόρσι για τις ταραχές και τη δολοφονία ενός αστυνομικού τον περασμένο Αύγουστο. Η απόφαση αυτή καταδικάστηκε με έντονο τρόπο από οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις 28 Απριλίου αναμένεται εξάλλου να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για άλλα 683 μέλη της Αδελφότητας που βαρύνονται με παρόμοιες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να ερευνήσουν τη δράση της ισλαμικής οργάνωσης στη χώρα του. Ένα από τα επεισόδια που είναι υπό διερεύνηση είναι η επίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη χερσόνησο του Σινά εναντίον τουριστών, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.
Αφότου τέθηκε εκτός νόμου στην Αίγυπτο η Αδελφότητα έχει μεταφέρει ορισμένες από τις δραστηριότητές της στη Βρετανία.

Την βρετανική έρευνα έχει αναλάβει ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και στηρίζει τις ενέργειες της νέας, στρατιωτικής κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), που εδρεύει στην Υεμένη, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι «πιόνι» των ΗΠΑ. Η AQAP καταδίκασε την απαγόρευση της Αδελφότητας τονίζοντας ότι αποτελεί μια ένδειξη πως η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθεί ισλαμιστικές οργανώσεις. «Οι άπιστοι δεν θα τους δεχτούν παρά μόνο εάν εγκαταλείψουν οτιδήποτε συνδέεται με το Ισλάμ», αναφέρεται στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την επίσκεψη του πρόεδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία, το Σαββατοκύριακο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου