ΔΙΕΘΝΗ

Αυξήθηκαν οι κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κατοικιών από το Ισραήλ

αυξήθηκαν-οι-κατεδαφίσεις-παλαιστιν-203086

Οργανώσεις αρωγής που εργάζονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ έκρουσαν σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κατεδαφίσεων παλαιστινιακών κατοικιών από το Ισραήλ μετά την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Σε μια κοινή ανακοίνωσή τους, 25 οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των κατεδαφίσεων έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ ο εκτοπισμός των Παλαιστίνιων έχει αυξηθεί κατά τρία τέταρτα από τον Ιούλιο του 2013, οπότε ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, και μέχρι το τέλος του χρόνου σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2012.

Από τις 663 παλαιστινιακές κατοικίες που κατεδαφίστηκαν πέρυσι, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και πέντε χρόνια, οι 122 είχαν κατασκευαστεί χάρη σε δωρεές διεθνών οργανώσεων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επεσήμανε αυτή την εβδομάδα ότι θα σταματήσει να προσφέρει σκηνές στους Παλαιστίνιους που χάνουν τα σπίτια τους εξαιτίας των κατεδαφίσεων στα σύνορα της Δυτικής Όχθης με την Ιορδανία, επικαλούμενη τα εμπόδια που θέτει το Ισραήλ καθώς και την κατάσχεση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ισραηλινές αρχές.

«Διεθνείς και τοπικοί οργανισμοί αρωγής έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικούς περιορισμούς στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που προκύπτουν από την παράνομη κατεδάφιση ιδιωτικής ιδιοκτησίας, κατά παραβίαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ να διευκολύνει την αποτελεσματική παροχή βοήθειας», υπογραμμίζουν οι οργανώσεις αρωγής, στις οποίες περιλαμβάνονται η Oxfam και η Christian Aid.

Αξιωματούχοι του Ισραήλ όπως και εκπρόσωποι του στρατού της χώρας δεν έχουν απαντήσει προς το παρόν στα αιτήματα να σχολιάσουν το θέμα.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου