ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ αποζημιώνει με 20 εκατ. δολάρια τις οικογένειες των θυμάτων του Μavi Marmara

το-ισραήλ-αποζημιώνει-με-20-εκατ-δολάρι-194411

Το Ισραήλ προσέφερε αποζημίωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των εννέα Τούρκων που σκοτώθηκαν το 2010 από τον ισραηλινό στρατό κατά την έφοδό του στη νηοπομπή που έπλεε ανοικτά της Γάζας, γράφει σήμερα η εφημερίδα Haaretz.

Επικαλούμενη «δυτικές διπλωματικές πηγές», η εφημερίδα προσθέτει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σημείωσαν πρόοδο αλλά ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί συμφωνία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν τον Δεκέμβριο με την επίσκεψη στην Άγκυρα ισραηλινής αντιπροσωπείας.

Τα χρήματα δεν θα δοθούν απευθείας στις οικογένειες των νεκρών αλλά θα κατατεθούν σε ένα ειδικό ταμείο και θα δίδονται στις οικογένειες σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια, αναφέρει η εφημερίδα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα εκτιμούν ότι δεν πρέπει να υπογραφεί καμιά συμφωνία πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, που έχουν προγραμματιστεί για την 30η Μαρτίου, σε περίπτωση που ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να φοβηθεί πως μια συμφωνία με το Ισραήλ ίσως τον βλάψει πολιτικά.

Στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, το Ισραήλ επιθυμεί η Τουρκία να αποποιηθεί τη δικαστική δίωξη των ισραηλινών στρατιωτών και αξιωματικών που ενεπλάκησαν στην αναχαίτιση της νηοπομπής, ώστε η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών να μην περιοριστεί στην απλή επιστροφή του τούρκου πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, προσθέτει η εφημερίδα.

Ήδη τεταμένες μετά την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση «Σιδηρούς Θόλος» στη Λωρίδα της Γάζας οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, στρατηγικών συμμάχων από τη δεκαετία του 1990, επιδεινώθηκαν την 31η Μαΐου του 2010 κατά την ισραηλινή έφοδο σε στολίσκο στον οποίο επέβαιναν φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές που επεδίωκαν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, του παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής Χαμάς.

Εννέα επιβάτες του τουρκικού πλοίου Μavi Μarmara σκοτώθηκαν, με αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου