ΔΙΕΘΝΗ

Τα «γεράκια του Ισραήλ» απέναντι στα… αρπαχτικά της Άγκυρας

τα-γεράκια-του-ισραήλ-απέναντι-στα-194178

Χωρίς επίσημες ανακοινώσεις προγραμματίζεται, από το Τελ- Αβίβ μεγάλη αεροναυτική άσκηση όπου τα μαχητικά τους θα εκπαιδευτούν στο να υπερασπιστούν τη Λευκωσία και να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοια άσκηση και η Άγκυρα έχει θορυβηθεί τρομερά από την πληροφορία αυτή. Πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία έθεσε σε πλήρη συναγερμό την Υπηρεσία Πληροφοριών που έχει και ζητά εδώ και τώρα απάντηση αν αληθεύουν τα όσα ακούγονται.

Αν ισχύουν τα όσα ακούγονται, αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα για την Άγκυρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αχμετ Νταβούτογλου ξέρουν πολύ καλά ότι οι Ισραηλινοί απαντούν με την ισχύ των όπλων τους σε οποιαδήποτε κίνηση που τους θίgει ζωτικά και στρατηγικά συμφέροντα τους. Δεν απαντάει το Τελ- Αβιβ με ανακοινώσεις αλλά με αποφασιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι πληροφορίες θέλουν στην άσκηση αυτή, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 13 και 14 Φεβρουαρίου, να συμμετέχουν 30-50 μαχητικά της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και ισχυρές ναυτικές δυνάμεις που θα παρέχουν υποστήριξη με την αντιπυραυλική ομπρέλα που διαθέτουν. Το μέτωπο της άσκησης θα περιλαμβάνει ακόμα και τα νότια παράλια της Κύπρου, κάτι που θα επιτρέψει και την εμπλοκή των αντιαεροπορικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς, των πυραύλων Tor-M1 .

Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια της άσκησης που έχουν ακουστεί, τα μαχητικά του Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν χαμηλές διελεύσεις στα ανοιχτά της Λεμεσού και της Πάφου, σε μία προσπάθεια να θέσουν σε δοκιμασία τα αντιαεροπορικά συστήματα της Κύπρου. Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας θα τεθεί και η αεροπορική βάση Αντρέας Παπανδρέου, η οποία ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για ανεφοδιασμό των μαχητικών του Ισραήλ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Λευκωσίας με ανώνυμες δηλώσεις τους σε Κυπριακά μέσα απαντούν ότι η άσκηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας Κύπρου και Ισραήλ για την ασφάλεια των ενεργειακών εγκαταστάσεων των δύο χωρών και για αποστολές έρευνας και διάσωσης.”

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου