ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Μαζική διαδήλωση μεταναστριών από την Αφρική

ισραήλ-μαζική-διαδήλωση-μεταναστριώ-496096

Χιλιάδες Αφρικανές συνοδευόμενες από τα παιδιά τους διαδήλωσαν σήμερα στο Τελ Αβίβ διαμαρτυρόμενες για την άρνηση των ισραηλινών αρχών να τους δώσουν καθεστώς προσφύγων.

«Είμαστε πρόσφυγες», φώναζαν οι διαδηλώτριες, κάποιες από τις οποίες κρατούσαν στα χέρια τους τα παιδιά τους ή έσπρωχναν καρότσια.

Κρατώντας πανό στα οποία είχαν γράψει: «Θέλουμε ελευθερία» και «Σταματήστε τον ρατσισμό» διαδήλωσαν μπροστά από την έδρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και στη συνέχεια μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία.

«Δεν είμαστε εγκληματίες», δήλωσε η Ζαμπίμπ, μια γυναίκα από την Ερυθραία, που δεν θέλησε να πει το επώνυμό της.

«Τα παιδιά μας δεν έχουν έγγραφα ταυτότητας και άρα κανένα δικαίωμα. Δεν λαμβάνουμε καμία υποστήριξη για εμάς και τα παιδιά μας», πρόσθεσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες αφρικανοί μετανάστες χωρίς χαρτιά διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ και στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ μπροστά από το κοινοβούλιο, εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για την πολιτική του Ισραήλ έναντι των μεταναστών.

Στις 10 Δεκεμβρίου το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να κρατούν στη φυλακή χωρίς δίκη για διάστημα έως και ένα χρόνο τους μετανάστες που δεν έχουν έγκυρη βίζα.

Ένας φράκτης μήκους 230 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε το 2012 από τις ισραηλινές αρχές στα σύνορα με την Αίγυπτο ουσιαστικά εκμηδένισε τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στο Ισραήλ από το Σινά. Όσοι είχαν προλάβει να εισέλθουν στη χώρα και θεωρούνται παράνομοι θα στέλνονται σε μία ανοιχτή φυλακή, όπως περιγράφεται από τις ισραηλινές αρχές, στην έρημο στα νότια της χώρας.

Το κέντρο Holot, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο, είναι ανοικτό στη διάρκεια της ημέρας, όμως οι μετανάστες που μεταφέρονται σε αυτό πρέπει να περνούν εκεί τη νύχτα, ενώ καταμετρώνται τρεις φορές ημερησίως.

Περίπου 52.000 μετανάστες, κυρίως από την Ερυθραία και το Σουδάν, έχουν εισέλθει στο Ισραήλ από την Αίγυπτο από το 2006, υποστηρίζουν οι ισραηλινές αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν το 2012 μια εκστρατεία που οδήγησε στην απέλαση ή την αναχώρηση 3.920 εξ αυτών.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου