ΔΙΕΘΝΗ

Σταϊνμάγερ: Η πόρτα της ΕΕ να μείνει ανοιχτή για την Τουρκία

σταϊνμάγερ-η-πόρτα-της-εε-να-μείνει-ανο-194685

«Η πόρτα θα πρέπει να μείνει ανοιχτή για την Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ζήτησε και ο κ. Νταβούτογλου.

«Ανήκουμε σε αυτούς που θεωρούν ότι προφανώς το καλύτερο θα ήταν να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 που αφορούν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιοσύνης, ώστε να εισέλθουμε σε ειλικρινείς και βιώσιμες συνομιλίες ως προς την παρούσα κατάσταση στην Τουρκία», δήλωσε ο κ Σταϊνμάγερ.

Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι και η Άγκυρα επιθυμεί επιτάχυνση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, προτείνοντας να προχωρήσει παράλληλα με την μεταρρύθμιση στον δικαστικό τομέα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον τίτλο «στενές γερμανοτουρκικές σχέσεις», αντικείμενο της συνάντησης ήταν ακριβώς οι διμερείς σχέσεις, αλλά και η κατάσταση στην Συρία, στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Κατά την συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις έγινε αναφορά στο γερμανοτουρκικό έτος Επιστημών, στο πλαίσιο του οποίου θα αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες, όπως το γερμανοτουρκικό πανεπιστήμιο, η Ακαδημία Ερνστ Ρόιτερ και η Ακαδημία Τεχνών Ταράμπια, ενώ μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν η δίκη της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU και το ζήτημα της διατήρησης διπλής υπηκοότητας για τους μετανάστες στην Γερμανία.

Κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την κατάσταση στην Τουρκία, δήλωσε ότι το Βερολίνο «δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια δημοκρατική πορεία στην Τουρκία, βάσει των κανόνων του κράτους δικαίου», ενώ, ερωτηθείς για τις προσωπικές σχέσεις της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η σχέση των δύο αναπτύχθηκε σε βάθος χρόνου, ότι και οι δύο έχουν υπ’ όψιν την ειδική σχέση των δύο χωρών, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού τούρκων μεταναστών στη Γερμανία και ότι πάντα επιδιώκουν να πετύχουν κοινές λύσεις.

Όπως είπε ακόμη, «πρόκειται για μια ειλικρινή, ανθεκτική και δοκιμασμένη σχέση».

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου