ΔΙΕΘΝΗ

Ολάντ και Κάμερον συμφώνησαν ότι…διαφωνούν στο θέμα της ΕΕ

ολάντ-και-κάμερον-συμφώνησαν-ότιδια-466387

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα, με την ευκαιρία μιας γαλλοβρετανικής συνόδου κορυφής στο Μπράιζ Νόρτον (Αγγλία), ότι η αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ, που ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να πραγματοποιηθεί ως το 2017, “δεν αποτελεί προτεραιότητα”. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ζήτησε μια πιο ευέλικτη Ευρώπη, επέμεινε στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για έξοδο ή όχι από την ΕΕ και απέδωσε τα εύσημα στον Ολάντ για το «σύμφωνο ευθύνης» που ανακοίνωσε.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κάμερον στην αεροπορική βάση της RAF στο Μπράιζ Νόρτον της νότιας αγγλικής κομητείας του Όξφορντσαϊρ, ο Ολάντ δήλωσε πως θέλει να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά πρόσθεσε: “Αν είναι να υπάρξουν τροποποιήσεις κειμένων, δεν πιστεύουμε πως επείγουν. Για μας, η αναθεώρηση των συνθηκών δεν αποτελεί προς το παρόν προτεραιότητα”.

Ο Ολάντ δήλωσε πως “σέβεται απολύτως” την επιλογή του Ντέιβιντ Κάμερον να οργανώσει ως το τέλος του 2017 ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ, εφόσον ο νυν πρωθυπουργός επανεκλεγεί το 2015. Όμως “δεν μπορεί να επικρέμαται πάνω από την Ευρώπη η βρετανική επιλογή”, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε από την πλευρά του πως “η θέση (του) παραμένει απολύτως η ίδια: θέλουμε αυτές τις αλλαγές, θέλουμε αυτή την αναδιαπραγμάτευση, αυτή η αναδιαπραγμάτευση θα σημάνει αλλαγές στη συνθήκη”.

“Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι άνθρωποι εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πως το δημοψήφισμα (για την παραμονή στην ΕΕ) που θα πραγματοποιηθεί αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός, θα διεξαχθεί ως το τέλος του 2017. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό”, τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον που ζήτησε μια πιο «ανταγωνιστική» Ευρώπη που να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότερο τρόπο τις ανησυχίες των πολιτών της.

Ο Ολάντ, ο οποίος χώρισε πρόσφατα από την Βαλερί Τριερβελέρ μετά τις αποκαλύψεις για σχέση με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την ιδιωτική ζωή του.

“Φοβάμαι πως αρνούμαι να απαντήσω”, είπε σε Βρετανό δημοσιογράφο που τον ερώτησε αν “εξακολουθεί να έχει σχέση με την Ζιλί Γκαγέ” και αν η ιδιωτική ζωή του έχει κάνει τη Γαλλία “διεθνές ανέκδοτο”.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης συμφωνίες για κοινά αμυντικά προγράμματα.
Σ’ αυτά περιλαμβάνεται η δέσμευση για την αγορά από κοινού αντιπυραυλικών συστημάτων αξίας 500 εκατομμυρίων στερλινών που κατασκευάζονται από τις εταιρείες NBDA και Finmeccanica, καθώς και η πραγματοποίηση μιας μελέτης σκοπιμότητας 120 εκατομμυρίων στερλινών για ένα νέο εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροπλάνο.

Η αγγλογαλλική σύμπραξη είναι “τόσο στενή και σημαντική” όσο ποτέ, δήλωσε ο Κάμερον, προσθέτοντας πως η Γαλλία και η Βρετανία είναι “χώρες παρομοίου μεγέθους με παρομοίου μεγέθους ένοπλες δυνάμεις και παρόμοιες φιλοδοξίες”.
“Αναγνωρίζουμε πως, αν κάνουμε περισσότερα μαζί, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί μας θα αρκέσουν για περισσότερα”, δήλωσε.

Καθώς η γαλλική εταιρεία ενέργειας EDF έχει αναλάβει να κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Βρετανίας εδώ και 20 χρόνια, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης ένα μνημόνιο συνεννόησης για τη συνεργασία και τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του σταθμού.

Ο Κάμερον δήλωσε επίσης πως ο Φρανσουά Ολάντ επέλεξε “το σωστό δρόμο για να αυξήσει τις επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας” με το σύμφωνο ευθύνης που ανακοίνωσε στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ έκανε γνωστό πως η Βρετανία θα ενισχύσει τη βοήθειά της προς τη Γαλλία στο Μαλί και την Κεντρική Αφρική με τη μορφή αεροπορικής επιμελητειακής υποστήριξης.

Ο Κάμερον και ο Ολάντ συνέχισαν ανεπίσημα τις συνομιλίες τους στη διάρκεια γεύματος σε μια παμπ.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου