ΔΙΕΘΝΗ

Οικονομική βοήθεια προσφέρουν ΗΠΑ-ΕΕ στο Κίεβο, επιστρέφει ο Γιανούκοβιτς

οικονομική-βοήθεια-προσφέρουν-ηπα-εε-193795

Στα καθήκοντά του επιστρέφει τη Δευτέρα ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς μετά την αναρρωτική άδεια τεσσάρων ημερών για να βρει ένα Κίεβο διχασμένο όσο ποτέ τους τελευταίους μήνες και τις επιλογές του να έχουν περιοριστεί επικίνδυνα. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες γνωστοποιούν πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν βραχυπρόθεσμο πακέτο οικονομικής στήριξης που σκοπεύουν να προσφέρουν στην Ουκρανία για τη μεταβατική περίοδο «πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

Η Κάθριν Άστον, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, ανέφερε ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες ετοιμάζουν ένα «σημαντικού ύψους» βραχυπρόθεσμο οικονομικό πακέτο προς την Ουκρανία.

Στόχος, όπως είπε η Άστον στην Wall Street Journal, είναι να βοηθηθεί το Κίεβο κατά τη διάρκεια μεταβατικής περίοδου, στην οποία μία «ευρείας βάσης» μεταβατική κυβέρνηση θα προωθήσει πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και θα προετοιμάσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές (οι τακτικές κάλπες προβλέπονται τον επόμενο χρόνο).

Το μέγεθος του θα πακέτου «δεν θα είναι μικρό», είπε η Άστον, χωρίς ωστόσο να μιλήσει με αριθμούς. Δεν απέκλεισε να πρόκειται για συνδυασμό χορήγησης κεφαλαίων με χορήγηση εγγυήσεων ή και συνδρομή σε επενδύσεις. Στο πακέτο δεν θα προϋποτίθεται συμμετοχή του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε η Άστον.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ήδη αποφασίσει τη χορήγηση πακέτου στήριξης 15 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο. Το πρόγραμμα έχει μπει στον πάγο μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση (μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αζάροφ), με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ωστόσο να διαβεβαιώνει ότι η δέσμευση θα τηρηθεί.

Στην «ηλεκτρική καρέκλα» γυρίζει ο Γιανούκοβιτς

Τη Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος επιστρέφει στα καθήκοντά του μετά την αναρρωτική άδεια που είχε πάρει την προηγούμενη Πέμπτη. Η ανακοίνωση έγινε την Κυριακή ενώ στο κέντρο του Κίεβου γινόταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων εναντίον της κυβέρνησης.

Το κύμα διαδηλώσεων, που είχε ξεκινήσει μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απομακρυνθεί απότομα από την ΕΕ, περνά πλέον στον τρίτο μήνα του και η ένταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα.

Την Τρίτη, η ουκρανική Βουλή καλείται να εξετάσει προτάσεις για συνταγματικές αλλαγές που θα επαναφέρουν το Κίεβο σε ένα λιγότερο προεδροκεντρικό σύστημα -άλλο ένα αίτημα των διαδηλωτών, που ιεραρχείται όμως (όπως όλα) χαμηλότερα από την παραίτηση του Γιανούκοβιτς.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η προσφορά του Γιανούκοβιτς στην αντιπολίτευση να αναλάβει την πρωθυπουργία είχε αποτύχει, όπως μετέπειτα και η πρότασή του για αμνηστία των διαδηλωτών με τον όρο να υποχωρήσουν από ορισμένα κυβερνητικά κτίρια.

Οι επιλογές που έχει έπειτα ο πρόεδρος φαίνονται σημαντικά περιορισμένες -ορισμένοι φοβούνται ότι πλέον ο Γιανούκοβιτς μπορεί να δώσει εντολή για «κατά μέτωπον» επίθεση για διάλυση των διαδηλώσεων (ενδεχόμενο που δεν αποκλείουν ούτε οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης).

Όσον αφορά την στάση της Ρωσίας, η συγκυρία δεν επιτρέπει πλήρες περιθώριο κινήσεων: Οι επικείμενοι Χειμερινοί Αγώνες στο Σότσι θα στρέψουν τα φώτα στη χώρα και θεωρείται ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να αποφύγει ανοικτή ρήξη με άμεση εμπλοκή στην ουκρανική κρίση.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου