ΔΙΕΘΝΗ

Φαμπιούς: Αποχωρεί από πρόεδρος της Συνόδου ΟΗΕ για το Κλίμα

φαμπιούς-αποχωρεί-από-πρόεδρος-της-συ-105808

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, γνωστοποίησε χθες ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της COP21, της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στην οποία τυπικά θα παρέμενε ως το 2016, έπειτα από τον διορισμό του στην προεδρία του Συνταγματικού Συμβουλίου (του συνταγματικού δικαστηρίου της Γαλλίας).

Ο 69χρονος Φαμπιούς ενημέρωσε σχετικά τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ χθες 15η Φεβρουαρίου, με επιστολή του η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ο Λοράν Φαμπιούς ανέφερε στην επιστολή του πως έλαβε την απόφαση για να αποφευχθεί «οποιαδήποτε αμφισβήτηση» για το ασυμβίβαστο που θα μπορούσε να προκαλέσει η διατήρηση δύο αξιωμάτων τόσο κρίσιμης σημασίας.

Ο Φαμπιούς δεν υπέδειξε τον αντικαταστάτη του. Ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους είναι ο Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στον ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας, αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία είχε παρακολουθήσει στενά τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ και το χαρτοφυλάκιο της οποίας διευρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα για να συμπεριλάβει τις «διεθνείς σχέσεις για το κλίμα».

Η Ρουαγιάλ ήταν εξάλλου εκείνη που ήγειρε ζήτημα, καλώντας την Παρασκευή να δοθούν διευκρινίσεις «για τους κανόνες του παιxνιδιού» βάσει των οποίων ο Φαμπιούς θα διατηρούσε και τις δύο θέσεις.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου