ΔΙΕΘΝΗ

Θεομηνίες και καταστροφές σε όλο τον κόσμο από την απορρύθμιση του κλίματος

θεομηνίες-και-καταστροφές-σε-όλο-τον-κ-172441

Πρωτοχρονιά με θεομηνίες σε όλο τον κόσμο. Λίγο πριν την έλευση του 2016 ο καιρός μοιάζει να έχει τρελαθεί… Καταστροφικές καταιγίδες, τυφώνες και ισχυρές χιονοπτώσεις μαίνονται σε όλο τον πλανήτη.

Το χιόνι και το χαλάζι έχουν οδηγήσει σε ακυρώσεις και καθυστερήσεις χιλιάδων πτήσεων στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας με μεγάλη κίνηση στις αεροπορικές συγκοινωνίες, μία ημέρα αφού ο απολογισμός από τις πλημμύρες και τους ανεμοστρόβιλους στο νότο είχε φτάσει τους 43 νεκρούς.

Την ίδια ώρα οι σφοδρότερες χιονοπτώσεις του τελευταίου μισού και πλέον αιώνα πλήττουν το βορειοδυτικό τμήμα του Μεξικού με αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά ένα αεροδρόμιο στην περιοχή και να διακοπεί η κυκλοφορία σε πολλούς αυτοκινητόδρομους στην πολιτεία Τσιουάουα, γνωστοποίησαν τη Δευτέρα οι τοπικές αρχές.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το ύψος του χιονιού έφθασε τα 30 εκατοστά σε τριάντα πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, ενώ ο υδράργυρος «βούτηξε» έως τους -18 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεταξύ στρατιωτικές δυνάμεις έχουν κληθεί για τη διαχείριση της «άνευ προηγουμένου κατάστασης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυβέρνηση, σε πόλεις στη βόρεια Βρετανία που έχουν βρεθεί κάτω από το νερό μετά την έντονη κακοκαιρία.

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ οι συναγερμοί δεν έχουν ακόμη αρθεί και οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν.

Να σημειωθεί ότι ο βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με επικρίσεις για την αποτελεσματικότητα των αντιπλημμυρικών έργων στη χώρα.

«Θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς ότι ο Κάμερον είχε πάρει μαθήματα από τις πλημμύρες του 2013-14. Προφανώς όχι» δήλωσε ο Τζάστιν Μπόουντεν από το συνδικάτο GMB.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επαναξιολογηθούν.

«Τα φράγματα αντιπλημμυρικής προστασίας, μόνιμα και προσωρινά, έπαιξαν βασικό ρόλο, αλλά είναι σαφές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η στάθμη των υδάτων ανέβηκε τόσο πολύ που αυτά υπερχείλισαν και πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο» δήλωσε υπογραμμίζοντας πως οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών έφθασαν σε ένα επίπεδο «χωρίς προηγούμενο».

Κλιματικός συναγερμός έχει σημάνει και στην Ιταλία.

Το νέφος έχει φέρει απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ στο Μιλάνο και η Ρώμη προχωρά σε σύστημα μονά-ζυγά για δύο ημέρες -ενώ η Βενετία βλέπει την στάθμη στα κανάλια της να πέφτει.

Αν και οι συνθήκες δεν είναι ακραίες, ο συνδυασμός έχει κάνει τους Ιταλούς να νιώθουν περίπου σε κατάσταση… κλιματικής έκτακτης ανάγκης, και την σκυτάλη παίρνουν οι πολιτικοί που ανεβάζουν αναλόγως τους τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συγκέντρωση σωματιδιών pm10 (με διάμετρο 10 μικρόμετρα) είχε μείνει μόνιμα πάνω από το όριο, ενώ την ίδια στιγμή, στη Βενετία καταγράφεται ασυνήθιστα έντονη άμπωτη.

Η στάθμη στα κανάλια βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα (μεταξύ 50 και 70 μονάδων) του συνηθισμένου για την εποχή. Στη Γαληνότατη, όπου η κίνηση γίνεται είτε μόνο με τα πόδια είτε με σκάφη, αυτό μπορεί να προκαλέσει αρκετές δυσκολίες στις μετακινήσεις.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου