ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

η-γενοκτονία-των-ελλήνων-του-πόντου-948769

Του Παύλου Μαβίδη

Η φρίκη του Ολοκαυτώματος επισκίασε σε μεγάλο βαθμό, την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα η οποία διαπράχθηκε από την Τουρκία ενάντια στις χριστιανικές μειονότητες.

Ενώ η εμπειρία των Αρμενίων, που συχνά ονομάζεται «ξεχασμένη γενοκτονία » κερδίζει την ευρεία αναγνώριση, ελάχιστοι σήμερα γνωρίζουν τι συνέβη στους Έλληνες της περιοχής του Πόντου, τους Πόντιους, οι οποίοι μαζί με τους Ασσυρίους, έχασαν πάνω από 1.5οο.οοο ανθρώπους. Αυτοί δολοφονήθηκαν με διάφορους μεθόδους και πολλοί περισσότεροι οδηγήθηκαν στην εξορία, στις πορείες εξόντωσής τους.

Η ανάγκη του να γίνει κατανοητή η φύση αυτής της γενοκτονίας μεγαλώνει πάντα περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει αυτές τις γενοκτονίες, που έχει διαπράξει και που εξακολουθεί να διαπράττει και σήμερα στους Κούρδους.

Αξίζει να αναφέρουμε τις σημαντικότερες ημερομηνίες των γεγονότων, όπως αναφέρονται στην ιστορία πριν μιλήσουμε για την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ.

10ος – 12ος αιώνας: Οι Οθωμανοί Τούρκοι μεταναστεύουν από την κεντρική Ασία στην Μικρά Ασία.

1204: Τέταρτη σταυροφορία. Η Κωνσταντινούπολη καταλαμβάνεται από τους σταυροφόρους. Ίδρυση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.

1453: Πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Οθωμανούς Τούρκους.

1458-1460: Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Ηπειρωτική Ελλάδα.

1461: Κατάληψη της Τραπεζούντας από τους Τούρκους.

1821-1828: Η Ελληνική επανάσταση. Ήττα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ίδρυση του Ελληνικού κράτους.

1894-1897: Σφαγές Αρμενίων από τους Τούρκους (Σουλτάνος ο Αμπντούλ Χαμίτ)

1908-1914: Οι «Νεότουρκοι» επαναστατούν, μετασχηματίζοντας την πολυπολιτισμική οθωμανική αυτοκρατορία σε ένα εθνικιστικό μουσουλμανικό κράτος.

1912-1913: Πρώτος και δεύτερος βαλκανικός πόλεμος.

1914-1919: Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος, πρώτη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι Ασσύριοι υφίστανται γενοκτονία.

1915-1919: Η γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

1914-1924: Οι Έλληνες μαχητές του Πόντου αντιστέκονται στις τουρκικές διώξεις και τις σφαγές του Ποντιακού Ελληνισμού.

1918: Οι σύμμαχοι νικούν την Οθωμανική αυτοκρατορία.

1919 (Μάϊος): Ο Ελληνικός στρατός στην Σμύρνη.

1919-1924: Εθνικιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ). Η δεύτερη φάση της γενοκτονίας. Προσπάθειες από τον Ελληνισμό του Πόντου για να δημιουργήσει ανεξάρτητο κράτος.

1922 (Αύγουστος-Σεπτέμβριος): Ο τουρκικός στρατός νικά τον Ελληνικό στρατό και καταστρέφει την Σμύρνη.

1923: Ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνθήκη της Λωζάνης.

1924: Οι τελευταίοι επιζώντες της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ εγκαταλείπουν την Τουρκία.

Τι συνέβη στους Πόντιους Έλληνες μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Το 1919, όταν η Ιταλία έστειλε στρατό κατά της Σμύρνης, οι σύμμαχοι… (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και οι Η.Π.Α.) ενθάρρυναν την Ελλάδα να αποβιβάσει στρατό εκεί πρώτη. Ο τουρκικός στρατός κάτω από την διοίκηση του Μουσταφά Κεμάλ αντεπιτέθηκε.

Κατά τη διάρκεια άγριων μαχών, οι σύμμαχοι εγκατέλειψαν τον Ελληνικό στρατό και ο τουρκικός στρατός νίκησε. Οι δυνάμεις του Κεμάλ συνέχισαν κατακαίγοντας σχεδόν όλη τη Σμύρνη. Η ανάγκη της Τουρκίας για ασφαλή λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για να διευκολύνει το εμπόριο με την Ρωσία και η επιθυμία για τουρκοποίηση της χώρας ήταν δικαιολογίες, που χρησιμοποιήθηκαν για να εξαλείψουν τον εναπομείναντα Ελληνικό πληθυσμό του Πόντου.

Ο Κεμάλ, που ανέλαβε την ηγεσία των Νεότουρκων, συνέχισε τις σφαγές.

Στις 19 Μαϊου του 1919 οι δυνάμεις του Κεμάλ μπήκαν στην Σαμσούντα για να αρχίσει μια δεύτερη φάση της Γενοκτονίας σε όλο το μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας.

Μεταξύ 1919 και 1922 σχεδόν 150.000 Πόντιοι Έλληνες δολοφονήθηκαν. Αρχηγός σε αυτές τις σφαγές ήταν ο Τοπάλ Οσμάν Πασάς ο οποίος με την κυβερνητική υποστήριξη οδήγησε τις παραστρατιωτικές δυνάμεις, που κατέστρεψαν τα άοπλα ποντιακά χωριά και κατέσφαξε αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Μικρές ομάδες Ελλήνων μαχητών από τα χωριά, οι Αντάρτες συνέχισαν την Αντάρτικη τακτική για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους ανθρώπους τους κατά των επιτιθέμενων τουρκικών δυνάμεων… Συνέχεια την άλλη Κυριακή…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου